2009. november 16., hétfő

2012

Roland Emmerich megannyiszor elpusztította részben a Földet (Függetlenség napja, Godzilla, Holnapután), most úgy érezte elérkezett az idő, hogy kiteljesítse ezt a munkásságát. Lássuk hogyan sikerült neki.

2012



Ha csak egy szóval szeretnék fogalmazni, azt mondanám: jól. Szerencsére ha kibővítem sem úgy nézne ki, hogy odakerül a "nem" szó a "jól" elé. Mivel is kezdjem? A film látványvilága egész egyszerűen fantasztikus. Ahogy a városok pusztulását bemutatják, az valami hihetetlen és mivel gyakran ezt a szereplőink szempontjából láthatjuk, igazán félelmetes hatást kelt. Egyértelműen látszik, hogy rengeteg energiát fektettek az effektekbe. Bár olvastam véleményt, ami szerint a történettel nem szöszöltek ennyit, ezt nem merném kijelenteni. Oké, a sztori nem annyira összetett, mint mondjuk a Blöff-é, de attól még épp elég kidolgozott, hogy összetartsa a sztorit. Akadnak benne hibák, de annyira nem durvák, hogy kizökkentse az embert a film élvezetéből. Igazán kötekedni sem akarok rajtuk, mert hogy őszinte legyek a többségükbe csak a film után gondoltam bele.

Amúgy a sztori annyi lenne, hogy napkitörések hatására a Föld magja elkezd felmelegedni, ami pár év alatt odáig fajul, hogy a tektonikus elemek elcsúsznak egymástól, vulkánok törnek ki, meg ehhez hasonlók és ez nekünk rossz. Megjelenik kötelező jelleggel a tudós, aki ezt megjósolja előre (kihagyva egy kötelező klisét, itt nem csak a balhé kirobbanása után kezdenek el hinni neki) aztán ott van az elvált családapa, aki még mindig szereti a családját (feleség, két gyerek), van a feleség, az új férj, az USA elnöke és még megannyi olyan karakter, akiknek egy ilyen filmben fel kell tűnniük. A családapa, a feleség, új férj, gyerekek mind összeállnak, hogy eljussanak a túlélést jelentő Kánaánba, nagyrészt az ő útjukat mutatja be a film. Meglepő fordulatok tényleg nincsenek, de aki nem a látvány miatt ül be egy ilyen filmre, az tényleg magára vessen.

Roland Emmerich elég szép szereplőgárdát trombitált össze ehhez a filmjéhez is. A teljesség igénye nélkül: John Cusack, Amanda Peet, Danny Glover, Thandie Newton, Oliver Platt, Woody Harelson. Ilyen stáblistával nem érheti meglepetés az embert a színészi teljesítményt illetően. Mind hitelesek ahogy az tőlük elvárható.

Tipikusan moziban nézős film. Az ilyen látványvilág igazán ott érvényesül és egyelőre nem tudnám megmondani, hogy TV képernyőn megnézve is keltené-e azt a: "hű te jó ég" érzést, amit a moziteremben ülve. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, aki nem mély drámát, vagy soha nem látott karaktereket vár el egy filmtől.
Share/Bookmark

4 megjegyzés:

ge.nom írta...

Az az igazság, hogy a nagy "akció" jeleneteken kívül nekem annyira nem jött be a film. Nem volt az a "Most azonnal veszek egy jegyet a következő előadásra!" film. Nem úgy, mint pl. a HP 6. Persze ez egyéni vélemény. A látvány az valóban kifogástalan! Csak én többet vártam egy ilyen kaliberű filmtől. Viszont! Előzetesek közt lefutott az Avatar trailer. Erős a gyanúm, hogy az 2x 3x egymás után nézős lesz!!! Különben meg tényleg, kötelezően mozis film. A tévében korán sem lesz olyan élvezetes, mint a moziban.

Spawn írta...

Szerintem is jó volt ez. A látvány nagyon a helyén volt, a sztori olyan-amilyen. A szokásos amerikai filmes "klisék" azért előkerültek, de nem baj. Az "i.e. 10 000" után ez nekem nagyon bejött.

@ge.nom: Ha már szóba hoztad a HP6-ot. Nekem az nagyon nem tetszett a könyvhöz képest.

ge.nom írta...

@Spawn: A könyv valóban jobb volt! Bár személyes kedvencem a 7. Szinte mindig jobb a könyv a filmnél. Ott van pl. a Gyűrűk Ura. Kegyetlen jók voltak a könyvek! Persze a filmes látványvilág szuper, de sajnos nem tudták olyan jól visszaadni azt a világot amit a könyvekből megismerhetett az ember.

Spawn írta...

@ge.nom: Valóban. A könyvet egy esetben sem tudják teljes egészében visszaadni, mert nem férne bele egy két és fél órás filmbe. (Nem véletlen, hogy pl. A Gyűrűk Ura mindhárom részének rendezői változata hosszabb, mint 3 óra, sőt a "A Király visszatér" 4 és negyed órás.)
A HP6-tal viszont épp az volt a baj, hogy könyv lényege maradt ki a filmből. És a HP7-et is ugyanez a rendező fogja rendezi, úgyhogy nem tudom, mit várjak, még úgy sem, hogy az két részes lesz.

Megjegyzés küldése