2009. június 19., péntek

Halálos iram

Pár napja megnéztem a nagy sikerű Halálos iramban széria legújabb részét, úgyhogy úgy gondoltam erről is kanyarítok egy írást.

A sorozat első két részét nagyon szerettem, még akkor is, ha az első rész alapjaiban és fordulataiban egy be nem vallott Porsche tolvajok remake-nek tűnik, a második résznek pedig olyan a forgatókönyve, mintha egy 10 éves gyerek írta volna fogalmazás órán. (Tényleg olyan még van?) A harmadik rész sztorija egész kidolgozott volt, de mivel Vin Diesel 10 másodperces cameoját leszámítva semmi nem kötötte az eredeti sorozathoz, nem igazán tekintem a Halálos iramban széria részének.

És el is érkeztünk a legújab részhez, amelynél a címválasztással nem sokat bajlódtak sem a készítők, sem a magyar fordító. Az eredetiben kikerült a két "The" névelő, a magyarban ezt úgy érzékeltették, hogy lekerült a rag a cím végéről. Sajnos a film nem csak ennyivel lett kevesebb az elődeihez képest...

Fast_and_Furious_movie_poster

Elsőre persze egy nagyon ütős autós üldözést kapunk, ami akár tisztelgésnek is tekinthető a legelső rész nyitó akciója felé, hisz bár nem ugyanaz, de nagyon hasonlít hozzá. Azután viszont következne a film azon része amelyen az(ok) dolgoztak, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs arról ami a munkájuk lenne. És itt természetesen nem a látványért felelős részlegre gondolok... A filmnek nem az a baja, hogy nincs története, vagy hogy lapos lenne a forgatókönyv, mint mondjuk a második rész esetében volt, hanem hogy úgy hülyeség ahogy van. Igen tudom nem fontos a jó sztori egy alapvetőleg látványfilmnek szánt alkotásnál, meg át lehet siklani bizonyos logikai buktatók felett, na de azért mindennek van határa. Képtelen vagyok felfogni, hogy ha egyszer anyagilag a legkevesebb ráfordítást az igényelné, hogy leüljenek és összedobjanak legalább nagy vonalakban egy épkézláb (nem Hatodik érzék, Harcosok klubja szinten kidolgozott) történetet, akkor miért ilyenekkel szúrják ki az ember szemét. Az írással töltött munkaórák így is, úgy is megvannak, akko miért? Egyszerűen nem tud a film annyi látványt, jó kocsit, eyecandy csajt felmutatni, hogy képes legyen feledtetni a sztori abszolút esetlegességét. A Beugróban Rudolf Péterék egy fél pillanat alatt képesek következetesebb történetvezetést bemutatni, mint a Halálos iram készítői több hónapos munkával. És akkor ezzel még a Beugró társulatának munkáját degradáltam le...

A színészek mondjuk hozzák a tőlük elvárhatót még akkor is, ha Michelle Rodriguez és Jordana Brewster esetében teljesen nyilvánvaló, hogy csak azért rakták be őket, hogy a plakáton nagy betűkkel hirdethessék az eredeti szereplőgárda visszatértét. Paul Walker és Vin Diesel adják a szokásos jó fiú-kemény fiú figurát, amit tőlük megszokhattunk és jó ez így. Legalább ebből a szempontból helyre állt kicsit a világ rendje. A mellékalakok is hozzák azt a szintet  amit itt kell, igazán kidolgozott több dimenziós karaktereket ne is keressünk, mert nincs.

Amit igazán hiányoltam az az a hangulat ami az első két részben megvolt. Az akció szál mellett azért jelen volt barátság, szórakozás, humor meg ilyenek. Itt erőltették a látványos akciókat, de mellette csak a sztoriépítéssel törődtek, ami mint ugyebár már kifejtettem kritikán aluli. A legrosszabb az, hogy míg mondjuk a második résznél tudták, hogy az egy nulla sztori, így nem is foglalkoztak vele, itt olyan volt, mintha azt hinnék, hogy ez egy kidolgozott, jó történet, amire érdemes értékes időt fordítani.

Részemről hatalmas csalódás volt a film. Eleve sem voltak nagy elvárásaim vele szemben, de még azokat sem volt képes teljesíteni. Nekem az idei filmek közül amiket láttam, vitán felül ez volt a leggyengébb.

A Tovább után spoilerezek is egy kicsit.Olyan dolgokba most nem kezdek el belekötni, hogy Brian hogyan került vissza a rendvédelmi szervek kötelékébe, mi lett a második részben megismert Roman Pierce-el, de azért ezek is érdekes kérdések.

A nagyobb probléma a film fő rosszfiúja körül alakult ki. Mégis mi szüksége volt a város legjobb sofőreire? De most komolyan mi? Bonyolult veszélyes teszteknek veti alá őket, hogy aztán csak annyit kelljen tenniük, hogy követik a második számú rosszfiút egyenesen a sivatagban, be egy rejtett alagútba aminek a végén mindet kinyírják? MINEK? A szállított áru elfért egyetlen autón is, mi szükség volt egy csomó sofőrre és autóra? Nem a gyors menekülés miatt, hisz a kamerákat a határon kitrükközték, az alagútban meg semmi szükség nem volt a száguldásra. (Ja és senkinek nem tűnt fel, hogy a mexikói-amerikai határon egy olyan alagútrendszert készítettek, amiben két autó simán elszáguldozik egymás mellett...) A határon átjutva meg úgy is megölték mindet, tehát ott sem a zsaruk előli menekülés volt a cél. Akkor meg mi? És miért kellett mindet megölni? Miért volt veszélyesebb az a pár sofőr a rosszfiú alagútjára, mint az a rakat mexikói bandita aki a mészármunkát végezte? És ha azok annyira lojálisak, hogy tutira meg lehet bennük bízni, akkor mi szükség volt külsős sofőrökre? A sofőrök megölése amúgy felvet még egy kérdést, miért nem tűnt fel ez senkinek? Ez egy elég zárt közösség, amelnyek a legjobbjai tűntek el a rájuk bízott munka elvégzése közben és senki nem vette észre, hogy ha ez a figura szervezi a melót, akkor a visszatérő emberek száma erősen a nullához közelít?

Brian lefoglalt autói is milyenek voltak már. Arról sem tűnt fel senkinek, hogy "Hé, ez a Joe autója volt mielőtt bekaszlizták!" ?

A hatalmas nagynak szánt csavar is az ultrabéna kategóriába esik. A mexikói rosszfiú aki beszervezte Dom-ékat, nem egy huszadrangú akárkinek tűnt, az első perctől gyanús volt hogy ő lesz a főtetű, aztán mikor egy a filmben korábban még nem látott, nevesincs színész által játszott alak szált ki az autóból, mint a nagyfőnök, teljesen nyilvánvalóvá vált a valódi vezér kiléte.

A Brian és Dom közötti konfliktus is röhejes. Oké az első részben Dom haragudott Brian-re, mikor kiderült róla, hogy zsaru, na de aztán elengedte. Az volt az utolsó emlékük egymásról. Akkor mire fel a harag?

Michelle Rodriguez-t visszahozzák tíz percre, hogy meghalasszák (ez a csaj mindenhol meghal?) Jordana Brewster meg csak lézeng a színen, mert képtelenek bármi komolyat kezdeni a karakterével.

Az is milyen vicces már, hogy Dominic Torretto az egyszerű tolvaj az FBI egyik top körözött bűnözője, mikor pár nagy értékű lopásnál, meg közúti veszélyeztetésnél többet nem tudnak ráverni. Se fegyveres rablást, se gyilkosságot, semmi igazá durvát ami indokolná a felhajtást. Ehhez képest úgy várják, hogy hazatérjen Letty temetésére, mintha minimum a Cosa Nostra feje lenne.

Ezek után még durvább, hogy a bíró kvázi halálra ítéli, ahelyett, hogy tanúvédelem alá helyeztetné (persze ténylegesen nem halálbüntetést szab ki rá, de azt ugye senki nem gondolja, hogy akár egy napot is túlélne a sitten, mikor a mexikói maffia feje miatta került rács mögé)

A sztori FBI-os része is teljesen kidolgozatlan. Az a figura pl. miért utálja Brian-t? Egész végig azt hittem, hogy vagy ő, vagy a főnök tégla lesz, de nem, egyszerűen csak arról van szó, hogy egy segg, akinek a felesleges pattogáson kívül nulla szerepe van a történetben.

Szóval rémes, hogy mennyi logikai hiba van a filmben. És ezek még csak azok voltak, amik most eszembe jutottak. Nem hittem volna, hogy képes leszek ennyire utálni egy Fast and Furious-t, de sajnos megtörtént. Anyagilag persze siker, tehát várható, hogy lesz 5. rész, de remélem, hogy a forgatókönyvíró(kat) elrúgdossák a francba és minimum egy csimpánznak adják a forgatókönyv megírásának feladatát, az ugyanis tuti jobban megbírkózna a feladattal.
Share/Bookmark

4 megjegyzés:

kevice írta...

Hú, ezekbe bele sem gondoltam, mikor megnéztem a filmet. Amúgy tök igazad van.
Lehet, hogy én azért nem követeltem vissza a pénzt a kasszánál, mert lekötöttek az autós jelenetek, és úgy látszik, ez nekem elég is volt. Bár általában kritikusabb szoktam lenni.
Mindenesetre tényleg nem ez volt 2009 legnagyobb filmje.

Giggsy írta...

Lehet ám, hogy engem is nagyon rossz hangulatban kapott el a film, de nagyon nem tetszett. Pedig szeretni akartam ám nagyon.

Spawn írta...

Nekem tetszett. Fényévekkel jobb volt, mint a "Tokiói Hajsza". Az mondjuk látszott rajta, hogy PG-13-as besorolást kapott, de ennek ellenére lekötött.

Giggsy írta...

Hát igen, a Tókió hajszát nehéz lett volna alulmúlni. (Abban is milyen volt már, hogy gyorsasági drift versenyt rendeztek a hegyen! Valami vagy gyorsasági, vagy drift, a kettő épp kizárja egymást.) De ez sem volt sokkal jobb. Az első rész még egész eredeti volt, nagyjából koherens sztorival, a másodikban viszont már érződött, hogy a sztoris részek csak az akciójelenetek összekötésére íródtak. Itt picit jobban rámentek a sztorira, de szerintem kár volt. Nem mondom, hogy nézhetetlen lett, kap még esélyt tőlem, de azért összességében nagy csalódás számomra.

Megjegyzés küldése