2009. december 7., hétfő

Fastlane - Halálos iramban

2001-ben világhódító útjára indult egy relatív kis költségvetésű film, addig igazán nagy ismertséggel nem rendelkező nevekkel, ez volt a The Fast and The Furious, vagy magyarul (ismételt fordítói zsenialitás: Halálos iramban) A film azóta megért jónéhány folytatást, de most a mi szempontunkból ez nem is lényeges. Amiről most szó van, az egy a film sikerét meglovagoló sorozat: a Fastlane. Szögezzük le jó előre, hogy ennek az égegyadta világon semmi köze sincs a mozifilmhez, még ha jó magyar szokás szerint a TV csatorna fel is használta hozzá a jól bejáratott címet.

Fastlane

Azért persze hasonlóságok akadnak. Mindkettő Los Angeles-ben játszódik, a látványvilágot a napfény-tengerpart-pálmafák-csinos csajok-gyors kocsik kvintett határozza meg, a hangzást napjaink menő hip-hop előadói és mindkettőben a beépített zsaru próbálja elkapni a rosszfiúkat azáltal, hogy (nem is annyira) kicsit ő maga is rosszfiúvá válik. A hasonlóság tehát a stílusban rejlik, azonban ami a történetet illeti, abban nem sok közös van. A Fastlane alapsztorija a következő: adva van egy los angeles-i zsaru Van aki szereti rugalmasan kezelni a szabályokat, van egy társa, akit már a Pilot igen korai stádiumában kinyírnak és ez nem maradhat megbosszulatlanul. A gond Van szempontjából csak annyi, hogy az akció ami a társa halálához vezetett nem igazán volt elrendezve papírmunkailag, na meg a csaliként használt pénz kölcsönvételéről sem nagyon volt tudomása a rendőrségi raktárosnak, nagyobb baj, hogy az akció közben az is oda lett... Szóval Van nyaka körül szorul a hurok, ekkor jelenik meg Billie Chambers hadnagy, (aki mellékesen nem úgy Billie, mint a westernhős, hanem mint az énekesnő) aki mentőövet dob neki: segít elkapni a társa gyilkosát, ha cserébe belép az ő egységéhez. Nem túl nagy kérés a bosszú lehetőségért, pláne hogy a Candy Store (ahogy az akciócsoportot nevezik) igencsak olyasvalami ami Van stílusához illik. Nincsenek szabályok, csak a rosszfiúk rács mögé kerüljenek. A zsákmányolt pénz, drog, autók, fegyverek mind mind az egység központjába vannak gyűjtve és további bűnözők elfogásához használják őket, semmit nem adnak tovább az állambácsi felé. A bosszúhadjárat során Van összeakad a halott társa öccsével aki szintén a gyilkosra vadászik. Deaq szintén nem az a szabályok szerint élő fajta, ellenben kiváló alvilági kapcsolatai vannak és nagyon szeretné elkapni a bátyja gyilkosát, így pillanatok alatt ő is a Candy Store alkalmazottai között találja magát. Ez a Pilot szorija persze, de innentől kezdve azért nagyjából ugyanaz a képlet minden rész esetében: Billie kiadja az utasítást, hogy kit, hogyan kell elkapni, a fiúk beépülnek és győz a jó. Így nézve nem túl változatos, de ezt a sorozatot egyértelműen a hangulat viszi el a hátán, márpedig az nagyon. Ha igazán hasonlítanom kellene valamihez, akkor azt mondanám, hogy ez a 2000-es évek Miami Vice-a. Átalakítva persze a kor pörgősebb igényeihez.

Ami a karaktereket illeti, ott van például Van, aki nagydumás, forrófejű, csajozós, bulizós típus. Az őt alakító Peter Facinelli abszolút alkalmas erre a szerepre, egy percig nem kételkedünk benne, hogy ő valóban ilyen. Deaq hozzá képest kicsit megfontoltabb, de azért nagyjából rá is áll ami Van-re. Hogy ebben is hasonlóságot találhassunk a Miami Vice-al, őt a színesbőrű Bill Bellamy alakítja. A sorozat legnagyobb neve azonban nem a két főszereplő, hanem a főnöküket Billie-t alakító Tiffany Thiesen, aki igazán sok helyről lehet ismerős, de leginkább talán a Beverly Hills 90210-et és a magazinok címlapját emelném ki. Billie elég titokzatos karakter, a fiúkkal ellentétben róla viszonylag keveset tudunk meg. Kemény céltudatos nő, nem igazán látni a gyenge oldalát, de persze azért néha kiderül, hogy olyan is van neki. A negyedik fontosabb szereplő Aqurius, akit Big Boy (nem tuom ő ki lehet, talán rapper?) alakít. Aquarius egy amolyan szürke zónában dolgozó alak, inkább bűnözőnek mondanám, de mivel Deaq jóbarátja, mindig mindenben a csapat segítségére van.

Persze ha azt vesszük elég sablon karakter mind, de egy ilyen sorozathoz pont ezek a fajta karakterek kellenek.

Apróbb szerepben feltűnnek olyan ismert, vagy azóta azzá váló színészek, mint Jay Mohr (Garry Unmarried) Jaime Priestly (Nevem: Earl) vagy Mischa Barton (Narancsvidék).

A sorozat kiagyalója egyébként a coolság nagymestere McG, aki részese volt olyan sorozatok kiagyalásának-készítésének, mint a: Narancsvidék, Supernatural, Chuck, de ő volt a rendezője például a Charlie angyalai mindkét részének, és a Terminátor: Salvation-nek is. A felhozatal alapján szerintem már mindenki sejtheti, hogy mit kap ettől a szériától.

A Fastlane az a sorozat, amit minden Halálos iramban, vagy Miami Vice rajongónak ajánlanék. Sajnos mindenki kedvenc Fox csatornája egyetlen évad után egy böhöm nagy cliffhanger-rel hagyta lógva a sorozat rajongóit. Nagy kár érte, mert hasonló széria azóta sem indult semelyik csatornán.
Share/Bookmark

3 megjegyzés:

Spawn írta...

Oh hát igen a FOX....

Amúgy egy pár részt láttam ebből a Fastlane-ből (asszem a TV2-n ment itthon) Azt pl. pont láttam, amiben Mischa Barton szerepelt.

Amúgy nemrég volt egy szintén rövid életű sorozat "Drive" vagy "Driven" vagy valami ilyesmi címmel. Nathan Fillion volt benne a főszereplő. Az nem ehhez hasonló volt esetleg?

Giggsy írta...

Hogy őszinte legyek én erről a Drive-ról eddig nem is hallottam, szóval semmi összehasonlítási alapom nincs vele. Ellenben lehet, hogy megérne egy próbát, hátha jó az is.
Amúgy amiket láttál a Fastlane-ből azok tetszettek?

Spawn írta...

Na, kicsit utánanéztem. A pontos cím "Drive", és az illegális országúti autóversenyzés világában játszódik. Mindössze 6 részt ért meg. Én egyet sem láttam, úgyhogy nem tudom van-e bármilyen hasonlóság a Fastlane-el.

Ha már Fastlane: Régen láttam, úgyhogy megmondom őszintén alig emlékszem valamire/valakire belőle. (Mischa Barton-ra konkrétan igen :)) De ha nem tetszett volna arra szerintem emlékeznék. :)

Megjegyzés küldése