2009. december 23., szerda

Avatar

Adva van egy első látásra közepesnek tűnő sztori, adva van egy relatíve ismeretlen színész főszereplőnek és adva van mellé egy rakás pénz... ez még ugye nem tűnik feltétlenül egy jó filmreceptnek, de ha hozzávesszük, hogy a rendező a Mídász királyhoz hasonlatosan érintésével bármit arannyá változtató James Cameron, akkor az ember már elgondolkodik és magasra teszi a lécet. Talán túlzottan is magasra, amit lehetetlen megugrani. Nos... lehetetlen? Kezdem azt hinni, hogy James Cameron számára ez a szó nem létezik, hisz nem csak hogy megugrotta a lécet, de olyan magasan, mintha katapultból lőtték volna ki. Ki merem jelenteni, hogy az Avatar talán az elmúlt tíz év legjobb filmje. Én hosszú évek óta mondogatom, hogy a mai világban már képtelenség olyan filmet gyártani, ami után az ember azt érzi, amit az elmúlt évtizedben a Jurassic Park, a Függetlenség napja, vagy a Mátrix megtekintését követően. Azok monumentális nagyszerű és a maguk nemében újító alkotások voltak, de azt követően olyan dömping jött a hasonlókból, hogy egy újabb és újabb már képtelen felidézni azt az érzést. De ez már csak a múlt, az Avatar visszaröpít minket azokba az időkbe, mikor még nem évi tíz kétszázmilliós költségvetésű film készült...

avatar film

A sztori nagyjából annyi, hogy 2154-ben, a naprendszer egy távoli zugában egy Pandora nevű bolygón egy gazdag társaság egy ritka ásványt bányászik, ami kizárólag két nehézségbe ütközik: az egyik a gyönyörű planéta rettenetesen veszélyes élővilága, a másik pedig a Na'vi nevű őslakos humanoid faj, akik voltak olyan tirpák bunkók, hogy már évszázadok óta a bolygó legnagyobb ásványlelőhelye fölött laknak, költözni meg nem kívánnak. Ebbe a helyzetbe csöppen be az egykori tengerészgyalogos Jake Sully, aki kizárólag ikertestvére halálának "köszönheti" hogy a bolygóra vitték. A feladata az, hogy agyi hullámaival vezessen egy félig ember, félig na'vi génekkel rendelkező lényt, javítsa a kapcsolatokat az őslakos fajjal és segítsen a bolygó tanulmányozásában. Ezekhez a cégnek csak érintőlegesen van köze, a kutatás vezetője egy nagynevű tudósnő. Mivel Jake katona volt a bénulása előtt és mivel a bolygó veszélyei miatt jelen lévő  zsoldosok vezetője katona, nagyon hamar azon kapja magát, hogy kutatás helyett a Na'vik közötti kémkedés válik az első számú feladatává, csakhogy ahogy egyre jobban megismeri ezt a csodálatos bolygót és a Na'vi népet, már nem annyira érzi a dolgot helyesnek...

Spoilermentesen nagyjából ennyi a sztori. Mondom tulajdonképp nem túl bonyolult és meglepetésekkel sincs teli, de erre az ember inkább csak a film megtekintése után jön rá, mert azalatt a közel három óra alatt annyira berántja a a vásznon megjelenő világ hangulata, hogy az egyik ámulatból a másikba esik. A látvány egész egyszerűen elképesztő, tényleg nem igazán lehet rá szavakat találni. Bocsásson meg mindenki, hogy ilyen durván fogalmazok, de ritka nagy hülyének kell lenni, hogy valaki ezt a filmet moziban kamerával felvett videón nézze meg. A film persze van olyan jó, hogy így is élvezni lehessen, de olyan látványorgiát von el magától aki megteszi, hogy örök életére sajnálni fogja. Különösen csodás ez a látványvilág 3D-ben. Az egész bolygó, még a legapróbb falevél is él, lélegzik, tényleg csodálatos az egész. És ha ez még nem lenne elég, olyan varázslatos, mégis természetesnek ható dolgokat kreáltak a CGI részlegnél, hogy az ember csak ámul. Elég csak a lebegő sziklákat említeni, amikről vízesés ömlik az óceánba, vagy a fát, ami vagy háromszáz méter átérőjű... Alig várom, hogy kipróbálhassam a filmből készült játékot, mert ha csak fele ilyen gyönyörű lett, máris megéri kipróbálni.

A filmhez összegyűjtött színészek tökéletesen helyt állnak. A két főszereplőről 2009 előtt valószínűleg kis túlzással a szomszédjuk sem tudta, hogy kicsoda, idén viszont két igazi abszolút "A" kategóriás mozival mind Sam Worthington (T4) mind Zoe Saldana (Star Trek) a legnagyobb hollywood-i sztárok közé katapultálta magát. Nem is érdemtelenül. Kettejük közül mondjuk utóbbinak nem adatik meg, hogy emberi valójában is lássuk a filmvásznon, de az semmit nem von le a színészi teljesítményéből. A többieket illetően: ott van ugyebár Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez (mi más lenne, mint a már megszokott kemény csaj?), vagy Giovanni Ribisi, akik azért letettek már valamit az asztalra. Ami engem illett, az utóbbit kicsit rossz választásnak érzem, hisz általában béna lúzereket, meg hülyegyerekeket alakít és legyünk őszinték, neki az áll jól. Itt nem igazán éreztem hitelesnek (nem a színészi játéka miatt) a multimilliárdos vállalat helyi kiskirályának szerepében. Aki még ismerősebb lehet a filmvásznon az Stephen Lang (a Szökevény sorozatból) aki kiválóan alakítja a betonagyú katonát, és nagyon jól lehet utálni ezért, valamint CCH Ponder, akit emberi formában Zoe Saldana-hoz hasonlóan nem láthatunk.

Az Avatar vitathatatlanul az elmúlt évek egyik legjobb filmje. Ilyen újítást évek óta nem láttunk és szerintem talán még jó sokáig nem is fogunk. Egyértelműen a tökéletes közelében jár, közelebb, mint mostanában bármely más film. A nagy kérdés csak az, hogy James Cameron tervezi-e folytatni. Ez egy kész univerzum és az ilyesmit nem szokták kiaknázatlanul hagyni. A potenciál meglenne egy fantasztikus második részhez, akár még egy sokadikhoz is, de kérdés, hogy vajon sikerülne megismételni azt, ami most számomra örökre megismételhetetlennek tűnik...
Share/Bookmark

15 megjegyzés:

ge.nom írta...

Giovanni Ribisi akkor olyan lehet itt, mint Michael C. Hall a Gamer-ben? Jajj de egy szemétrevaló film volt az!! Avatart meg várom már, mint a Messiást! Hétfőn nézem meg.

Dr Vegas írta...

Én tegnap láttam 3D ben.Megéri a pénzét...

Kata írta...

Én megnéztem a családommal 3D-ben karácsonyi ajándékként..ez az egyik legszebb karácsonyi ajándékom.Engem különösen érdekelnek az ilyen dolgok, de az a film nagyon jó lett.És elgondolkoztató a története is.

Spawn írta...

A lakóhelyemen nincs 3D mozi, az meg most nem érte volna meg nekem, hogy emiatt felutazzak mondjuk a fővárosba, így maradtam a hagyományos verziónál, de így is nagyon tetszett.
A látvány lenyűgöző. Minden szépen, aprólékosan, részletesen ki van dolgozva.
A történet eléggé kiszámítható és nem túl bonyolult. (Valaki úgy jellemezte, hogy "Pocahontas" Sci-Fi-s "körítéssel". Van némi hasonlóság, ez tény.)
Bennem azért maradt pár kérdés a film megtekintése után, de ez nem von le semmit a film értékéből.

ge.nom írta...

Most néztem meg. Többé nem akarok filmet nézni, hogy örökre megmaradjon az élmény!!!

ge.nom írta...

Most nézem negyedjére. És nem utoljára! Valószínűleg, moziba is emegyek megint.. :D

Egy másik Bro írta...

Nem Pocahontas, hanem egyértelműen az Atlantisz című Disney rajzfilm ihlette. Én ma láttam 3D -ben és remek volt :)

Giggsy írta...

Én nem igazán látom a hasonlóságot az Atlantisszal, szerintem akkor már inkább a Pocahontas. Amúgy ahol én a Pocahontas-os összehasonlítást olvastam, ott rettenetesen lehúzták az Avatar-t. Elfogadom, hogy az alapsztori kicsit lerágott csont, de a megvalósítás (és itt most ebben az esetben nem a látványra gondolok) az mindenképp van olyan jó, hogy elvonatkoztassunk ettől. Nem bűn úgy lopni, hogy az ember valami újat teremt belőle...

Spawn írta...

Nagyon sok filmhez lehet hasonlítani az Avatar-t. Pl. a Pocahontas-nak, a Farkasokkal táncoló-nak, Az Utolsó Szamuráj-nak, de még akár a Dűnének is hasonlót a sztorija, ha szigorúan az alaptörténetet nézzük.
Egyértelmű, hogy Cameron azért nem akart egy bonyolult, csavaros történettel előrukkolni, hogy minél többen megértsék és megnézzék a filmet, meg hát ennél a filmnél a látvány volt az elsődleges szempont.
Ettől függetlenül jó film az Avatar, de azért nem tökéletes.

Az viszont egyenesen humoros, hoy sokan ilyen filmekhez hasonlítják, mint a Twlilight, a Dark Knight, vagy a Nem vénnek való vidék. (Én személy szerint a Star Wars-hoz, meg a District 9-hez sem hasonlítanám).

Az meg már röhejes és kissé bosszantó, (de nem meglepő, hiszen Magyarországon élek), hogy aki le meri írni, hogy nem tetszett neki ez a film, az mindjárt megkapja, hogy "nem ért a filmekhez", "genetikai selejt", "félrepontoz, aki nem 10/10-et ad rá" (ezen fél napig röhögtem).

Folytatás szerintem lesz, de Cameron előbb a "Battle Angel"-t fogja leforgatni.

Giggsy írta...

Na arra kíváncsi lennék, hogy ki az az állat, aki bárminemű, de tényleg bárminemű párhuzamot tud vonni a Twilight és az Avatar között...
Ami meg a negatív kritikákat illeti, nem az a baj, ha valakinek nem tetszik, nem lehet azonos az ízlésünk, a gond inkább azzal van, hogy aki negatív kritikát ad rá, az rendszerint minősíthetetlen hangnemben teszi. "Szar volt" "Csak a látvány miatt ér valamit" ilyenek. Ennél kifejtettebb negatív kritikát még nem sokat olvastam róla. Az SG.hu-n írt kritika például kifejezetten bicskanyitogató hangnemben szólt. Ha a lerágott csont alapsztori (egyébként azért az Avataré messze nem ez a leglerágottabb csont) miatt nem lehetne jó egy film, akkor hosszú évek óta nem lenne film amire azt mondhatnánk, hogy akár a közepes szintet megüti...

Spawn írta...

Párhuzamot a Twilight-al inkább csak a bazinagy hype miatt vontak.

Persze nem vagyunk egyformák, mindenkinek más tetszik, és abban is igazad van, hogy egy negatív kritikát meg lehet írni emberi hangnemben.
De az már kicsit túlzás, hogy pl. a "Filmbuzi"-n elküldték human-t a francba sokan, mondván, hogy "csak" 10/7-et adott az Avatar-ra. Meg hogy miért húzta le ennyire. Hát...én nem tudom, hogy egy 10/7-es kritika mikor lett lehúzás. Nálam a lehúzás 10/4-nél kezdődik kb.

Másik példa, hogy egy másik blogon, amit olvasok (FilmFobia) 10/1-re értékelték a "New Moon"-t. Erre jött egy ilyen kezdetű komment, hogy "Ki vagy te, hogy le mered fikázni ezt a filmet?"

Az a nagy baj, hgy sok rajongó nem bírja elviselni egyszerűen, hogy másnak nem az a kedvenc filmje, ami neki (ne adj Isten nem tetszik neki). és minősíthetetlen hangnemben írogatnak.
Igazából ez nem tudom, miért van így, de így van.

Nekem pl. az egyik kedvenc filmem a Star Wars (az egész saga), de még senkit nem küldtem el a búsba azért, mert nem tetszett neki. (Pedig van ismerősöm, aki egyenesen hülyeségnek tartja az egészet.)

Giggsy írta...

Amúgy ha már Human-ről van szó... ő nem túl jó példa, mert ha valakin nagyon érezni, hogy csakis az ő véleménye lehet a jó és a követendő és mindenki más hülye aki nem ért vele egyet, az éppen ő. Nekem például ő is a bicskanyitogató kategóriába tartozik. Nézd csak meg például, hogy a T4-ről is mit írt. Nem tökéletes film, nem állítom, de hogy sokan épp miatta nem nézték meg, mert annyira lehúzta... Szóval ő pont nem jó példa erre.
A New Moon-t egyébként nem láttam, de az előző rész is egy silány súlytalan valami volt (Robert Pattinson meg mint az új férfiideál? Röhögnöm kell), gyanítom, hogy ez is csak a még nemi jegyeiken sem szőrösödő lányok korosztályát célozta meg.
Mindegy. A lényeg, hogy valóban meg lehet fogalmazni egy kritikát (még ha negatív is) jól és rosszul is, azonban az Avatar esetében az ezerszer lerágott csont sztorit kiemelni a hangulat helyett, ami magával ragadja az embert... hát elég érdekes. Amúgy szintén Human kritikájára utalva, mely szerint nincs a filmben középút, csak a jó és a rossz... hát az ilyen stílusú filmekben ez soha nem is volt másképp. Ez egy gigantikus méretű mese felnőtteknek. A körül rajongott Gyűrűk urában sem igazán vannak átmenet karakterek. De ezzel már tényleg nagyon elkanyarodtam a témától...

Spawn írta...

Igazából tök véletlenül említettem Human Avatar kritikáját, azt olvastam legutóbb.
Nekem az a furcsa, hogy sokan már azon kiakadnak (nem is akárhogyan), hogy a kedvenc filmjükre valaki nem 10/10-et ad, hanem mondjuk "csak" 7-et, ami mint mondtam igazából nem is lehúzás.
De hogy ilyenkor jönnek az olyan kommentek, hogy "Ha szerinted ez nem 10/10, akkor nem értesz a filmekhez és ne is vezess blogot", na az számomra legalább annyira bicskanyitogató, mint egy "érdekes" hangnemben megírt kritika.
Még egy dolog: Aki egy lehúzó kritika miatt nem néz meg egy filmet, az az ő baja. Én, ha meg szeretnék nézni egy filmet, akkor megnézem akkor is, ha előtte 10 negatív kritikát olvasok róla. Attól én még ugyanúgy kíváncsi vagyok a filmre, és lehet, hogy nekem tetszeni fog.

A New Moon-t én sem láttam, de az első rész nekem sem jött be. (Tudom, nem én vagyok a célközönség.)

Visszatérve az Avatar-ra, az ezerszer lerágott csontsztorival egyet kell, hogy értsek, mert a filmnek nem a történetmesélés és a karakterépítés az erőssége. De nem akarok spoilerezni itt nyilvánosan, mert biztos van, aki még nem látta a filmet.

És el kell(ene) fogadni, hogy van, akinek nem elég a jó szórakozáshoz egy baromi látványos, ám de egyszerű és kiszámítható film.
(Ja és itt mellékesen megemlítem, hogy én a saját blogomon 9.5/10-re értékeltem az Avatar-t, még mielőtt valaki belémköt, hogy hogyan merem lehúzni.)

ge.nom írta...

Avatar

"Amúgy szintén Human kritikájára utalva, mely szerint nincs a filmben középút, csak a jó és a rossz…"

Szerintem ez nem így van. Giovanni Ribisi jól hozta ezt a középutat. Bár inkább negatív, mint pozitív, de egy-egy jelenetben érezhetően ott van, hogy szívesen visszakozna ha nem lenne a katonai, anyagi nyomás a háta mögött.

Különben ma néztem meg IMAX 3D-ben. Valami fergeteges volt! Nem csak azért mert életembe először jártam 3D moziban, hanem.. hát ezt nem kell magyarázni szerintem! ;) Ugyan 9. alkalommal néztem meg, de korán sem utoljára. Remélem, még moziban is lesz alkalmam látni! Meg hát, nagyon várom az áprilisi DVD megjelenést is!

"New Moon"

Én láttam az első részt. Nem volt nagy szám, bár klasszisokkal jobb volt, mint a 2. Kevés film van aminél úgy érzem, hogy felálok és nem nézem tovább mert annyira sz@r. Ez annyira ugyan nem volt, bár rettentő szánalmasra sikrült. Nevetséges, mit ki nem tudnak találni, hogy eladják..

kevice írta...

Tényleg ennyire régen jártam erre, hogy csak most olvasom ezt? Uh, szégyellhetném magam!
Nos, én sem 3D-ben láttam, de attól függetlenül nagyon tetszett. Nem csak a látvány miatt, hanem engem a Navik természethez füződő nagyon bennsőséges kapcsolata is lenyűgözött. Szóval nagyon jó kis film volt és Cameron bá jó pár Oscart odatehet majd a már meglévők mellé a polcra :)

A Twilight-ot és a New Moon-t meg nem filmen kell megnézni, hanem könyvben elolvasni.

Megjegyzés küldése