2009. augusztus 12., szerda

Heti sportadag

Ebben a bejegyzésben az elmúlt hét engem érintő sporttörténéseit próbálom összefoglalni.

  • A Manchester United elvesztette a Community Shield-t, méghozzá úgy, zsinórban harmadszor maradtak alul egy tizenegyespárbajban. A kupa persze nem tartozik a legnagyobb trófeák közé, de még így is én kicsit hangulatukon kívül játszónak éreztem a csapat játékosait a második félidőben. Az elsőben egy bombagóllal vezetéshez jutottak, aztán egy bajnokság megnyerésére elegendő helyzetet hagytak ki. A második félidőben aztán egy Foster hibát kihasználva egyenlített a Chelsea és egy érdekes bírói húzásnak köszönhetően a vezetést is megszerezték. A Chelsea játékos Ballack torkonkönyökölte a balhátvéd Patrice Evra-t a félpályán, a bíró nem állította meg a játékot és így a francia játékos hiánya miatt emberelőnyös helyzetbe kerültek a londoniak a manchester-i kapu előtt, amit aztán nem hagytak kihasználatlanul. A Chelsea játékosaitól nem ez volt az első sportszerűtlen megnyilvánulás, korábban Florent Malouda volt aki nem rúgta ki a labdát, mikor Nani már fél perce sérülten feküdt a földön. A United egyenlítőgólját Wayne Rooney szerezte a hosszabbításban egy Giggs átadásból, de sajnos a csapat nem tudta kihasználni az így szerzett pszichológiai előnyt és a tizenegyespárbajban Giggs és Evra is hibázott így a londoniakhoz került a trófea. Sebaj, a bajnokság, a BL, meg a kupa úgyis fontosabb.

  • Az NBA tíz mérkőzésre elmeszelte az Orlando Magic egyik kulcsjátékosát Rashard Lewis-t, mert a vérében egy doppingellenőrzés során gyanúsan magas volt a tesztoszteron szint. A játékos elismerte a hibáját és elnézést kért a csapat vezetőitől valamint szurkolóitól. A kiesése azért is nagy kár, mert a Magic évek óta nem volt olyan erős mint most. Ugyan távozott a csapattól a bajnoki esélyt pár millióval több pénzre váltó, az elmúlt években kulcsszerepet játszó Hedo Turkoglu és a tavalyi év egyik nagy felfedezettje Courtney Lee, de érkezett helyettük a pár éve még új Jordan-ként emlegetett Vince Carter és a tehetséges magasbedobó Ryan Anderson. Rajtuk kívül érkezett még Matt Barnes és Brandon Bass, akik bár nem tartoznak az igazán nagy nevű játékosok közé, de valószínűleg még így is fontos részét tudják majd képezni az ismét a nagydöntőre ácsingózó Magic-nek.

  • Michael Scumacher mégsem tér vissza a Forma 1-be. Én azért ehhez a hírhez hozzáfűzném, hogy egyelőre, hisz Schumacher-t ismerve nem kizárt, hogy ha rendbejön a nyaka még azelőtt, hogy Massa újra autóba ülhetne, akkor ismét jelentkezni fog arra a pilótaülésre. Massa helyettese így egyébként Luca Badoer lesz, aki emberemlékezet óta az első olasz Ferrari pilóta. Róla csak annyit tudni amúgy, hogy évek óta dolgozik a Ferrari-nál és hogy olyan tíz éve versenyzett utoljára a már akkor is pocsék Minardi-val. Elnézve, hogy a tavalyi szezon hogyan ment az örökös tesztpilóta Alexander Wurz-nak, szerintem Badoer-nek sem néz ki sok babér.

  • Este magyar-román meccs a Puskás Stadionban. Előre láthatólag focit nem, rasszista meg idegengyűlölő gyalázkodásokat viszont igen sokat fogunk látni. A román szurkolók egy igen undorító transzparenssel fogadták pár hete az odalátogató Újpestet, így most minden valószínűség szerint a magyar szurkolóknak is előkerül a magyargárdás IQ-val rendelkező része, hogy tovább mélyítse a két ország közötti amúgy is mély árkokat.


Share/Bookmark

9 megjegyzés:

Spawn írta...

Kicsit kár a CS-ért, meg lehetett volna nyerni, no de a 11-es párbaj, az mindig lutri. (No, de mondjuk ahogy Evra rúgta a 11-est, úgy még edzőmeccsen sem szabad, nemhogy tétmeccsen.)

Akiben eleve felmerült egy ilyen, hogy magyar-román barátságos(!) meccs, annak csak gratulálni tudok előre is. Amúgy a román transzparensre, ami kint volt az Újpest meccsen, megvolt a válasz a hazai visszavágón.
Kíváncsi vagyok, mi lesz, ha balhé lesz? Zárt kapus lesz a két sorsdöntő VB-selejtező, vagy mi?

Giggsy írta...

Hát igen, Giggs is kicsit, khm... furcsán lőtte, szerintem középre akarta, de ahogy Evra... hát az tipikusan az volt, hogy ha a kapus arra indul, akkor kivédi, mindegy, hogy laposan, közepesen, vagy magasan várja a labdát. Amiben még nagy különbség volt, az a két kapus. Úgy néz ki, hogy Foster is belép a Bosnich, Barthez, Howard, Carroll nevével fémjelzett klubba. Hihetetlen, hogy a United-ben Scmeichel után minden kapus csak betlizik, a két hollandot, van der Gouw-t és természetesen van der Sar-t leszámítva.

Azt nem tudom, hogy az UTE ultrák mit válaszoltak a románoknak, de azt kétlem, hogy annyira undorító mocskos szemétség lett volna, mint a románoké.

Spawn írta...

Hát...ööö...ami van der Gouw-t illeti én tőle is láttam potyagólokat.

Foster-nek viszont tényleg rossz napja volt. Bízzunk benne, hogy bajnokikon majd javít...

Giggsy írta...

Van der Sar is kapott potyát már életében, az még nem jelent semmit. Nekem van der Gouw-tól nem annyira rémlenek potyák. Ő nagyon jó kapus volt és általában megbízhatóan teljesített, a bajt inkább az jelentette, hogy Schmeichel utódnak semmiképp sem lehetett nevezni, hisz vagy 3-4 évvel idősebb volt nála.
Nem vagyok benne biztos, hogy Foster jobb választás, mint Kuszczak. Foster leigazolását eleve sem értettem soha, hisz miért kell egy United-nek egy olyan kapus, aki egy másodikvonalbeli középcsapat hármas számú kapusa, akit kölcsönadnak egy harmadik vonalbeli csapatnak. Akkor már huszon...kettő, vagy három éves volt, tehát nem is egy tini. Nekem tőle igazából a Ligakupa döntőn kívül egy jó meccse sem rémlik. Azért is írtam, hogy Howard, meg Carroll, hisz ők is beváltak más csapatoknál, de a United-nél nem. Ha a szezon végén visszavonul van der Sar, nagyon sürgősen sztárkapus után kellene nézni, márpedig a megfelelő kapusok piaca igen szűkös. Buffon, ő most el is vágyódik a Juvéból. Casillas, az ő eligazolása akkora csoda lenne, mint ha Giggs elhagyná Manchester-t. Cech, aki az ősi riválisé és jó eséllyel C Ronaldo áron adnák csak. Aztán ezzel ki is fújtunk. Vannak kiválló bravúrkapusok, de szerintem azok a United-ben betliznének. Akit én mindenképp megpróbálnék leigazolni, ha Buffon-t nem sikerülne, az az Ajax kapusa Maarten Stekelenburg. Nagy tehetség aki az Ajax iskolájában nevelkedett, mint van der Sar és jelenleg a holland válogatott elsőszámú portása, tehát nem remegne meg a keze a United kapujában sem.

Persze most még ez nem kérdés, hisz van der Sar visszatér pár hét múlva, de jövőre gond lehet, ha nem akarja sir Alex, hogy megismétlődjön a 99-től 2005-ig tartó kapusmizéria.

Spawn írta...

Bizony a United-nél sem Barthez, sem Howard, sem Carrol nem jött be. Pedig Barthez nagyon jól védett a '98-as VB-n, meg a 2000-es EB-n, Howard is jó az Everton-ban, Carrol-al viszont nem tudom mi van mostanság (utoljára talán a Derby County-ba védett)
Ami az általad felsorolt kapusokat illeti, Casillas és Cech estélytele. Olasz kapussal pedig már fázott rá Ferguson (asszem Taibi-nak hívták), persze nem Buffon szintű-vel.
Szerintem azért Foster és Kuszczak megérdemli a lehetőséget, nem kell feltétlenül sztárkapust venni. (Casillas sem volt még sztár amikor betették a Real kapujába.)

Giggsy írta...

Barthez-ben igazából az a furcsa, hogy volt egy jó éve, mikor úgy védett, mint a francia válogatottban, azután viszont közel annyi potyát szedett be, mint amennyi bravúrja volt.
Cassillas, meg Cech valóban esélytelen, de ezt írtam is. Massimo Taibi meg egy eleve elvetélt ötlet volt, azóta sem szerepelt valamire való csapatban. Asszem egy vagy két meccsen védett, ahogy a portugál (vagy spanyol) Ricardo (nem az exválogatottról van szó) és egyikük sem vált be. Buffon egész más kérdés, hisz jelenleg ő (vagy talán Cassillas) a világ legjobb kapusa.
Foster-ben én nem bízom meg, mint írtam eleve sem bíztam, Kuszczak-ot jobbnak tartom. Viszont a lengyelről sem érzem azt, hogy képes lenne elsőszámúvá előlépni egy United szintű csapatban.
Egyébként az igaz, hogy Cassillas sem sztárként került a Real kezdőbe, de ő akkor 18 éves volt, nem 26, meg 27, mint Foster és Kuszczak...

Spawn írta...

Amit Barthez-ről írtál az igaz szerintem Howard-ra is, neki is volt egy jó éve a United-nél, aztán második évében megkapta az 1-es mezt, aztán kész, vége.
Ricardo spanyol, már aki a United-nél volt, asszem most valamelyik spanyol elsőosztályú csapatnál véd. (Egy-két éve még az Osasuna-nál volt asszem.)
Na, majd meglátjuk mi lesz. Bár amíg Ferguson bízik Foster-ben és Kuszczak-ban (márpedig bízik), addig úgy sem vesz senki a United.

Giggsy írta...

Howard-nak azért nem volt egy teljes jó éve. A szezon végén betlizett egy párat, csak akkor azt még annak tudta be mindenki, hogy elfáradt, mint később kiderült nem arról volt szó.

Azt meg hogy mennyire bízik meg bennük Ferguson azt szerintem példázza, hogy folyamatosan figyeli a kapuspiacot, sőt nekem rémlik is, hogy emlegette valamikor Buffon-t.

Én mindenesetre nagyon remélem, hogy van der Sar hamar visszatér, mert egy-két ilyen meccs és a bajnokság kis túlzással már az év elején elúszhat...

Spawn írta...

Én tengap azt olvastam, hogy a MU meg akarja venni Neuer-t a Schalke-tól.

Megjegyzés küldése