2009. július 12., vasárnap

Szállító 3.

Tegnap úgy alakult, hogy végre meg tudtam nézni a trilógiává bővült Szállító harmadik részét. Szóval most erről kanyarítok egy írást.

szállító3

Először is le kell szögeznem, hogy soha nem voltam egy Szállító fanatikus. Számomra az első két rész nem volt több egyszerű jól kivitelezett akciófilmnél, soha nem értettem, hogy egyesek miért sorolják kult státuszba. Ezek után azt sem értem, hogy ezt a harmadik részt miért húzták le ennyire. Nem ez volt életem legjobb filmje, az biztos, de egész jól elszórakoztatott arra az időre amíg néztük.

Az alapsztori nagyjából annyi, hogy Frank-hez benéz az egyik barátja (kocsival a nappali falán keresztül) akinek egy lány fekszik a hátsó ülésén. Ez a barát a mentők megérkezését követően igen gyorsan elhalálozik, Frank-et meg leütik és egy karpereccel a kezén tér magához. Ekkor besasszézik T-Bag és közli vele, hogy a karperec robban, ha eltávolodik a kocsijától 25 méterre, amúgy meg csak úgy lehet megszabadulni tőle, ha leszállítja a csomagot az előre megadott helyre. Szeresse bármennyire is az autóját, Frank nem akar ilyen közelségben élni hozzá az elkövetkezendő években, úgyhogy elvállalja a megbízást és vele a kicsit irritáló útitársat is akit legutóbb a barátja kocsijának hátsó ülésén látott, mielőtt egy tompa nyilallást érzett volna a fejében. Innentől főhőseink átszáguldanak Európán olyan egzotikus helyszíneken keresztül, mint Budapest, közben egy csomóan üldözik őket.

Tehát a sztori egyszerű, mint a faék, de ezzel nincs is nagy baj. Azt hiszem talán az egyetlen igazi nagy hiba ebben a filmben, hogy valami rettenetesen ütemtelen. A sztori olyan amilyen, a logikai hibákon át lehet lépni, de ezen az ütemtelenségen már nem annyira. Hogy miről is beszélek? Ez a film két dolgot tud, iszonyatosan magas fordulaton pörögni és rettenetesen belassulni, átmenet egyszerűen nincs. Az akciójelenetek hihetetlen jól meg vannak koreografálva, a verekedések látványosak, az autósüldözések jók, de mikor épp nem zajlik valami akció, akkor a film az unalomba fullad. Nagy szerencse, hogy berepült egy bogár, amit a macskák el kezdtek kergetni keresztbe-kasul az egész lakásban, így a film üresjárataiban is volt mi lekösse a figyelmünket.

A színészi játékokra nem lehetett panasz, hisz egy ilyen film alapból sem a Laurence Olivier szintű alakításokról szól. Statham most is keményfiú volt, T-Bag (hogy is hívják igazából a fószert?) meg egy köcsög. Az eyecandy-nek szánt hölgy színészileg ugyan hozta a minimumot, de mivel itt elsősorban csinosnak kellett volna lenni, mint jónak, őt a negatívumok közé sorolnám. A francia zsaru most is jó arc volt, de nem igazán tudtak mit kezdeni a karakterével, kicsit lógott a levegőben. Ezzel együtt is, a beszólásai a film jó pillanatai közé tartoztak.

Hogy kinek ajánlanám a Szállító 3-at? Ami engem illet, mindenkinek, aki az első két részt kedvelte hozzá eléggé. Vannak hibái, de összességében sokkal rosszabbakat is láttam már az idén. Egyszeri megnézésre kiválóan alkalmas (elsősorban az akciójelenetek miatt), de nem az a fajta, amit azután többször is látni akarunk.
Share/Bookmark

3 megjegyzés:

Spawn írta...

Nálam "A Szállító" egyre csökkenő tendenciát mutat. Az első rész tetszett, a második kevésbé, a harmadik még kevésbé. De egyszeri megnézésre tényleg alkalmas ez a rész is. (Bár én azt szoktam mondani, hogy egyszer minden film nézhető :) )

"T-Bag"-et egyébként Robert Knepper-nek hívják :)

Giggsy írta...

Azzal azért nem értek egyet, hogy egyszer minden film nézhető. Én láttam már olyan filmet, amit nem bírtam végignézni (I love huckebees, Tannenbaum a háziátok) Szerencsére a Szállító 3 nem az a kategória. Szórakoztató, de még egyszer már nem nézném meg.

Spawn írta...

Hát...én még olyan filmet nem láttam, amit ne bírtam volna egyszer végignézni :)

Megjegyzés küldése