2009. július 21., kedd

Harper's Island

Nem rég véget ért az idei uborkaszezon legjobb új sorozata, amely sajnos nem folytatódik tovább jövőre. Persze kapott egy lezárást, hisz a tervek szerint itt minden évad egy teljesen új kezdet lett volna, de még így is lehet siratni a folytatás elmaradását. Az már más kérdés, hogy a készítők sok más sorozattal ellentétben száz százalékig maguknak köszönhetik a kaszát. Aki szerette Agatha Christie regényeit (elsősorban a Tíz kicsi négerre gondolok, hisz az alapötlet hasonló), vagy az azokból készült filmeket, és rendelkezik némi fogékonysággal a horrorra, az az első pár részt igazán élvezhette. Bár kicsit sablonos volt az egész, de mégis megfelelően adagolták a feszültséget, hogy a képernyő elé szögezzék az embert. Ez jó is volt az utolsó pár részig, ahol aztán valahogy az egész szétcsúszott és onnantól kezdve az Agatha Christie párhuzam el is felejthető, marad a B kategóriás horror. A nagyszerű kezdést sajnos a készítőknek sikerült olyan horrorklisékkel lerontaniuk, amelyek már húsz éve is elhasználtak voltak, ráadásul mintha néhány dolgot csak azért tettek volna a sorozatba, hogy az időt nyújtsák. Engem a 9-10. részig lekötött és utána is voltak jó pillanatai (az epizódok vége szinte mindig nagyot ütött) de azzal együtt sem mondanám, hogy sikerült épkézláb befejezést írni a sorozatnak. A negatív végkicsengés ellenére én mégis azt mondanám mindenkinek, hogy próbálja ki a sorozatot, valószínűleg jól fog szórakozni, különösen így, hogy uborkaszezon van TV-s fronton. A kép után szokásomhoz hűen spoilerezek kicsit. Nem kicsit, nagyon, szóval továbbolvasás csak saját felelősségre.

harpersisland_ad_001

Hogy mi is volt a bajom? Van olyan ami a sorozat nézése közben jött elő, és olyan is, amely csak a végső nagy fordulat miatt. Például nem értettem, hogy a szigetről hová tűnt mindenki. Ez egy kisebb probléma, de akkor is zavaró. Míg nem történik meg az első nyilvánvaló gyilkosság, a sziget tömve van helyiekkel, akik aztán a násznéppel együtt felszívódnak. Mégis hová a picsába lettek? Mindet csak nem nyírták ki a gyilkosaink, nem? Aztán az ominózus Wakefield betör a bárba jelenet, amelynél kishíján belevágtam a távirányítót a TV-be. A késes gyilkosra KÉSSEL rátámad a halász gyerek, közben a PUSKÁS csajt bezavarja a fürdőbe, hogy meneküljön. HOGY MI?!?!?! Ráadásul a csaj nem menekül, hanem vár a fürdőben a puskát az ajtóra szegezve, majd az egész tárat beleüríti az ajtóba feleslegesen. Oké, hogy az ember másképp reagál vészhelyzetben, de éppen a pánik miatt a csaj tuti már a bárban lelőtte volna Wakefield-et. Tovább. Wakefield-re amúgy mindenki lődöz, de senki nem találja el, sőt gyilkosunk tisztában is van vele, hogy nem fogják eltalálni, hisz a lövéseknél még csak meg sem rezzen. A nagy terv az ő elkapására is milyen már. Elállják a csatorna négy kijáratát. Egyáltalán honnan veszik, hogy odabent van? És milyen baromság már, hogy egy az egész szigetet behálózó csatornarendszernek csak négy kijárata van? Akkor ott vannak még a megvezetési kísérletek a rosszfiú kilétét illetően. Igazából mindkettő szánalmas, hisz annyira el akarják velünk hitetni mindkét személyről, hogy rossz, hogy egyértelműen nem lehetnek azok (pláne, hogy mindkét esetben igen komoly ellenérvek vannak, amik felülírják a gynút keltő bizonyítékokat). Mondjuk ez egy kisebb probléma, de attól még az.

Nekem az is bajom volt, hogy kevésnek találtam az igazán szimpatikus karakterek számát. A főszereplő csaj, az egy, a pasija az kettő, az ara három, az angol srác (a főszereplő csaj mellett messze a legeredetibb karakter a filmben), meg a csaja az öt, a sherrif hat, a néger srác, meg a nagydumás csajozós haver az nyolc. Ellenben a kislány az valami rettenetes volt. Nem csodálom, hogy szinte az összes fórumozó, gyűlölte hiszen a viselkedése alapján szimpatikussági szempontból én valahol Wakefield, meg a vőlegény gyerek közé tenném. Nem olyan kislány már, hogy ENNYIRE hülyének kéne lennie. Komolyan mondom veszélyes az emberiség génállományára, ha egy ennyire idióta lány egyszer továbbörökíti a DNS-ét. Persze nem voltak annyira bevállalósak az írók, hogy meg merjék ölni az egyetlen gyerekszereplőt. Szemétnek tűnhetek, de esküszöm életemben először drukkoltam egy pozitív gyerekkarakter haláláért.

A bemutatótól kezdve ment a találgatás a netes fórumokon a gyilkos kilétét illetően és azok alapján látszik, hogy a sorozat messze legsilányabb pontja, még kiszámítható is volt. Nekem mondjuk Mr Vőlegény nem az egyetlen jelöltem volt, de a nagy esélyesek közé tartozott, a többi fórumozó viszont nagytöbbségben őrá tette le a voksát. Függetlenül ettől mégsem az az igazán nagy baj, hogy ő lett, hanem hogy mindezt minősíthetetlenül gyenge indokkal támasztották alá. Gyakorlatilag percek alatt szilánkokra lehet szedni az egészet. Az első és legfontosabb érv, hogy minek kellett mindenkit kinyírnia. Oké, hogy pszichopata, de igazából erre semmi oka. Gyakorlatilag semmi, de semmi nincs ami ezt előhozhatta volna belőle. Egy szerető családban nőtt fel, igaz szegénységben, de akkor is. Felnőttként sem érte olyan tragédia ami feléleszthette lényének azt a szunnyadó részét. Az hogy hazudtak neki a szülei és ezt megtudta (egy olyan hiteles forrásra alapozva, mint egy elmebeteg sorozatgyilkos becsületszava), nem indok. Az, hogy elszakították szerelmétől szintén nem az. Pláne, hogy simán lett volna lehetősége ráhajtani a csajra, mégsem tette soha. Oké, tuti közbeléptek volna, de nem is jutott el a próbálkozásig sem, tehát ezért nem haragudhat rájuk. Amúgy a bébicsereüzletről valószínűleg csak a négy szülő tudott, akik közül már csak a sheriff élt, tehát elég lett volna őt kinyírni és a titok vele szállt volna a sírba. Utána szabadon ráhajthatott volna a csajra, semmi szükség nem volt furmányos álesküvőre. Én elfogadom, hogy egy elmebeteg agya másképp ketyeg, de azért ez akkor is durva. Pláne, hogy az egész hadjárat az ÖSSZES barátjának lemészárlásával is jár. MINEK? Minek, ha egy gyilkosság árán (majdnem)legálisan is összejöhetett volna a csajjal, vagy el is rabolhatta volna, ha a végső terv amúgy is az volt. Oké, őrült, ezt elfogadom, csakhogy az őrültek (főleg az ilyenek) nem hülyék, és nem bonyolítják agyon a dolgokat. Egyszerűen a barátainak megölése semmiféle sorozatgyilkos profiljába nem tartozik bele, ráadásul megnövelte a kockázati tényezőket. Amúgy azt sem hiszem, hogy ilyen mérvű elmebaj, ilyen szinten titokban tud maradni. A neves sorozatgyilkosok soha nem voltak a társaság középpontjában, ellenben az emberünk...

Persze, nem várható el, hogy Lost, vagy Day Break szinten minden apró darabka egy csavaros megoldáshoz vezessen, de ha valami egy okos sorozatgyilkolászós sorozatnak indul, azt hiszem az lett volna a minimum, hogy ne egy ilyen gagyi magyarázattal szúrják ki a szemünket. Szóval nekem tetszett, sokáig tetszett a Harper's Island, de a végével annyira elrontották, hogy képtelen voltam egy pozitív hangvételű írást kanyarítani róla...
Share/Bookmark

5 megjegyzés:

Spawn írta...

Nem volt rossz, de valóban azért voltak érdekes dolgok itt a végén.

Amúgy már biztos, hogy nem lesz 2. Évad?
(Nyilván ha lesz/lennek, akkor új sztori, helyszín, meg szereplők persze...)

Giggsy írta...

Én a Junkie-n azt olvastam, hogy biztos nem lesz. Amúgy igaz, hogy lehúztam, de amiket leírtam azok egy jórésze a Heroes-re is áll, az mégsem cancel.

Spawn írta...

Valóban a "Heroes" 3. Évadját sikerült egy kicsit "eltolni".

kevice írta...

Én imádtam! Annyira vártam az utolsó két részt, hogy nagyon. Az tény, hogy el lett tolva a vége és teljes mértékben egyet értek a fentebb leírtakkal, de hiába, akkor is megvett kilóra. :) És sajnálom, hogy csak egy évad. Kíváncsi lettem volna, hogy hogy oldották volna meg ezt a más helyszín stb. dolgot.
Ősszel meg elvileg jön a TV2-re, bele fogok nézni ott is. Ha mást nem szinkronhangok miatt.
És köszi Bobby-nak, Ruby-nak és a Junkie-nak, hogy felhívták a figyelmet rá.

A Heroes meg csalódás volt, főleg, hogy én a nagy szárnyalását nem láttam, mert a második évad végétől kezdtem el nézni a sorozatot. Mindegy, egy esélyt még kap.

Spawn írta...

kevice: Szerintem a Heroes 1. Évadát nézd meg.

Megjegyzés küldése