2009. július 26., vasárnap

Harry Potter és a félvér herceg

Napjaink, vagy talán a minden idők legsikeresebb könyvadaptáció sorozatának legújabb része végre elérkezett. Ideje volt már, hisz az eredeti tervek szerint tavaly ősszel lett volna a bemutató, csak azt szépen áttették idén nyárra. Ezek után a nagy kérdés, hogy megérte-e várni rá ennyit.

HP_HalfBloodPrince_Poster010

Az én válaszom egyértelmű igen, kiegészítve azzal, hogy ha most rögtön a film után leadták volna az utolsó könyvből készülő két epizódot is, én végigültem volna a moziban azt a maradék négy-öt órácskát. Persze akadtak a filmben hibák is, de olyan igazán komolyat nem tudnék említeni. Spoilerezni kivételesen nem fogok, amikre utalást teszek azok vagy már az eddigiek alapján ismert tények, vagy olyasmik, amiknek megismerése nem rontja a filmélményt, annyira általánosak, vagy előre láthatóak voltak. Szinte röpül az idő a film közben és a Harry Potter világ teljesen magába szippantja az embert. Amiatt azért persze sajnálkoznom kell, hogy mint az első kettőt leszámítva minden részben, ebben is sokmindent átírtak a könyvhöz képest. Akadt amit kivettek, akadt amit beleraktak, (utóbbiak közt egy olyan jelenet is van, aminek ha később nem lesz jelentősége, akkor nem értem miért volt rá szükség) de becsületükre legyen mondva ezt úgy tették, hogy lényegi változásokat nem tettek, tehát a hangulat és a fővonal maradt. A kevés valóban jogos kritika egyik okozója is lehet ez, ugyanis akad egy-két dolog amit az előző részben úgy ahogy van kihagytak (pl Ron és Ginny kvidics csapatba kerülését) itt viszont a könyv történetvonalát követve haladnak tovább, feltételezve, hogy a nézők mindazokkal már tisztában vannak. Nekem ez pl. csak apróbb bosszúság, de olyannak aki nem ismeri a könyvet, zavaró lehet. Nem komoly dolgokról van itt persze szó, de azért nem nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Egy másik dolog, hogy Harry és Ginny szerelmét kicsit elkenték, legalábbis szerintem. Egyszerűen azt a szálat nem dolgozták ki megfelelően. Olvastam kritikát, hogy Tuti gimi-t csináltak a filmből, de az baromság, ennyi érzelgősségre szükség volt egy olyan környezetben ami tele van hormonjaikkal harcoló tinikkel.

Abszolút pozitív, hogy került humor is a filmbe, persze nem annyi, hogy vígjáték legyen belőle, de ahhoz épp elég , hogy az ember derüljön egyet a megfelelő pillanatban. Ezzel együtt is, a jelenlegi Harry Potter lényegesen sötétebb, komorabb, mint az első részekben volt. A filmet összességében baljós hangulat lengi körül, ez már nem egy könnyed esti mese alsósoknak. Igazán tetszik az is, hogy mennyi apróbb elrejtett utalás van a majdani végkifejletre. Ezek természetesen olyasmik, amiket az ember csak akkor vesz észre, ha már tudja mi lesz az, de éppen ez bennük a jó. Amit kicsit furcsálltam, különösen, hogy egy ilyen nagy költségvetésű hollywood-i filmről van szó, hogy a könyvvégi óriási harc úgy ahogy van elmaradt. Dramaturgiailag mondjuk nem hiányzik, de igazán látványos lehetett volna. A kimaradásnak persze megvan az oka, de az valószínűleg olyasmi, amit a könyvet ismerők szerintem sejtenek, a nem ismerőknek meg böszme nagy spoiler lenne, szóval nem írom le.

Hogy a színészekkel is foglalkozzak egy kicsit: igazából nem tudok kiemelni komolyabban senkit, hisz a felnőttek fantasztikusak ahogyan tőlük megszoktuk, a gyerekek meg... szintén olyanok amilyennek megszoktuk őket. Daniel Radcliffe ügyesen hozza Harry szerepét. Igazából semmi pluszt nem tesz hozzá a karakterhez, de nem is vesz belőle el és ez számomra fontosabb. Valószínűleg nem belőle lesz a következő generáció Johnny Depp-je, de meggyőzően alakítja a karaktert akivel már szinte egyé nőtt. Rupert Grint esetében kicsit tovább mennék, szerintem ő nem egyszerűen meggyőző, hanem képes kicsit magából is beleadni a karakterbe, ami nagyon jó. Ha valakiből a széria lezárásával is színész lesz, akkor az szerintem ő. Ennek ellentétje sajnos Emma Watson akiből valami rémesen rossz színésznő lett. Szerintem az egyetlen oka, hogy nem tették még ki a produkcióból az, hogy nem találtak olyat aki eléggé hasonlít rá. Egyszerűen rettenetes alakítást nyújt. Ha sír azt még csak-csak el lehet hinni neki, de azon kívül egy őszintének tűnő mozdulata sincs. Tom Felton parádézik Draco Malfoy szerepében, de ő helyzeti előnyben van, hisz a belső harcokkal szabdalt negatív karakter igen nagy teret enged a játékának, becsületére legyen mondva, meg is tölti azt. A többiek hoznak egy jó átlagot, ami nem rí ki semmilyen irányban és ez elég is.

Sajnos az idő szűke miatt néhány nem központi karakter szinte csak percekre látható. Ezt nem igazán tudom a filmnek sem a pozitív, sem a negatív oldalára tenni, hisz lehet, hogy plusz fél óra sokaknak túlzás lett volna, de én el bírtam volna viselni, ha kicsit többet látjuk Lupin-t, Tonks-ot, Neville-t, Luna-t, az ikreket vagy akár a tanári kar tagjait.

Ez egy nagyszerűen összerakott két és fél óra amelynek minden perce kiváló szórakozást nyújt. Az akciók látványosak, a baljós jelenetek elég baljósak, aki pedig az érzelmes részekre bukik, az is megkapja amit vár. Odáig azért nem merészkednék, hogy ez volt az eddigi legjobb Potter film, de mindenképp a legjobbak közé tartozik, amely minden rajongó számára kötelező. A kérdés már csak az, hogy MIKOR LÁTHATJUK MÁR A KÖVETKEZŐ RÉSZT?!?!
Share/Bookmark

16 megjegyzés:

Spawn írta...

Megmondom őszintén én csalódtam a filmben. Szerintem több kifejezettén érdekes (és lényeges) részt kihagytak a könyvhöz képest. A Félvér Herceg könyvben az egyik legizgalmasabb volt, viszont a film majdhogynem unalmas lett. Olyan volt az egész, mintha valami felvezető film lenne az utolsó részhez.
Azért nem bántam meg, hogy megnéztem, de (megintcsak) hiányérzettel jöttem ki a moziból, akárcsak "A Főnix Rendje"-ről.

Giggsy írta...

Nekem most így hirtelen nem jut eszembe lényeges rész ami kimaradt, pedig fél éve olvastam a könyvet.
SPOILER
Ami rémlik, hogy kimaradt, az Voldemort családi hátterének bemutatása, ideértve az anyját, apját és szadista léha nagyapját meg nagybátyját. Aztán Dobbi-t is kihagyták, de itt azt hiszem nem volt fontos szerepe még, illetve az maradt még ki hogy Harry örökölte a Black házat Siporral együtt és Siporral, meg Dobby-val figyeltette Malfoy-t. Ezek ugyan jó dolgok voltak, de a történet szempontjából elhanyagolhatóak és sajnos túl hosszúvá tették volna a filmet.

Más kimaradó dolog nem rémlik. Nekem tetszett, sokkal jobb lett mint a Főnix rendje (azt a könyv olvasása előtt láttam és úgy is éreztem, hogy mennyi mindtent kihagytak belőle)

Spawn írta...

SPOILER

Én például a Voldemort-os részeket hiányoltam, mert sokat meg lehet tudni belőle a múltjáról. Aztán, amit te is írtál, én nagyon hiányoltam a könyv végi csatajelenetet a filmből. Megmondom őszintén, én kicsit hiányoltam Dumbledore temetését is.
Dobby nem is rémlett, de arra emlékeztem, hogy valamelyik könyvben még szerepel a másodikon kívül.
Aztán kihagyták még Piton Harry anyjához fűződő viszonyát, ami szerintem nem jelentéktelen. (Bár az lehet, hogy már a 7. könyvben van, pontosan nem emlékszem)
A lényeg, hogy a könyvet két napa alatt kiolvastam, annyira tetszett, hogy nem tudtam letenni, ehhez képest a film unalmas volt (nem tudok jobb szót), szinte alig történt benne valami. A látvány, meg a sötét hangulat, az oké, meg a humor is, de ennyi. Én nagyon remélem, hogy ez azért lett ilyen, mert az utolsó részre tartalékolják a lóvét, és az nagyon-nagyon jó lesz.

Amúgy én értem, hogy ki kellett hagyni részeket a könyvből, mert bele kellett férni két és fél órába, csak szerintem pont nem azokat a részeket hagyták ki, amiket ki kellett volna. Szerintem legalábbis...
Amúgy én azt sem bántam volna, ha 4 órás a film, de minden benne van. :) (Persze azt nem lehet, mert a bevétel nagy része abból a korosztályból van, aki még nem ül végig egy 4 órás filmet)
Ez most ilyen lett. Azért még majd megnézem egyszer-kétszer (meg az első 5 részt is), hátha jobban tetszik majd második megtekintésre.

Spawn írta...

Bocs a dupla kommentért, de arra még ki sem tértem, hogy egy-két dolog teljesen máshogy történik a filmben, mint a könyvben. Meg olyan is volt, ami a könyvben nem..stb..stb... (Csak most nem akarok még egy regényt ideírni :) )

Giggsy írta...

A KÖNYV VÉGÉT LEÍRÓ SPOILER

Szerintem Piton Harry anyjához fűződő viszonya a 7. könyvben volt, mikor megtudtuk, hogy Piton mégsem rosszfiú. (vagyis addigra már csak volt)
Dumbledore temetése lehet a következő részben lesz (a könyvben tudom ebben volt) Nem tudom miért hagyhatták ki. Lehet így érezték elég drámainak a befejezést, hisz a temetés felemelő volt.
Amiről viszont írtam, hogy ha nem lesz jelentősége később, akkor nem értem, miért tették bele az a Weasley ház lerombolása. Én még hasonlóra sem emlékszem egyik regényből sem. A filmben sem tért vissza később, szóval semmi jelentősége nem volt (azon kívül, hogy megtudtuk Ginny gondolkodás nélkül kockáztatná az életét Harry-ért. Bár az meg a házégetés nélkül is kiderült)

A legjobb persze az lett volna, ha minden úgy történik mint a könyvben, de azt sajnos nem lehet. Nekem azért így is nagyon tetszett.

Egyébként én azon gondolkodom, hogy az utolsó regényt hogy akarják vajon kettéosztani. Nekem az pl nem tetszett annyira, mint az előző kettő, a feléig kábé annyi előrehaladás van a történetben, mint a többinél 100 oldalon. Harry-ék belső drámáit könyvben lehet érzékeltetni, na de filmben... Én inkább a plusz egy bőr effektust sejtem az utolsó rész kettébontásában.

Spawn írta...

SPOILER

Ha már Piton szóba került, szerintem a filmben nagyon keveset szerepelt, ahhoz képest, hogy ugyebár ő a Félvér Herceg, és elvileg róla szólt a film. Erre csak így odamondja 10 másodpercben Harry-nek, hogy ő a Félvér herceg, aztán jól van. :)
A Weasley felrobbantását én sem értettem, hogy honnan vették. Igaz, ha jól emlékszem, akkor a 7. könyvben volt valami csata ott is.
Dumbledore temtése egyébként nagyon szép és megható jelenet lett volna a végén.
Viszont a változtatásokat nem értettem, hogy miért kellettek:
Pl.
A könyvben nem Luna találja meg Harry-t a vonaton.
Dumbledore-nak erős és megrázó látomásai voltak a barlangban. (Amiről aztán a 7. könyvben ki is derül, hogy mi volt) A filmből ez nem jött le.
A könyv végén Harry nem csak áll elbújva egy oszlop mögött és nézi Dumbledore halálát, hanem "sóbálvánnyá" van változtatva, és NEM TUD segíteni Dumbledore-nak.
(Ezek egy része apróság, viszont másrésze szerintem lényeges, ezért nem is értem, hogy miért változtattak rajta)
Több fórumon egyébként írták még, hogy milyen változások voltak, amik a 7. részre is kihatással vannak, de mindet nem jegyeztem meg :)
Valaki egyébként annyit mondott a filmről, hogy annyi köze van a könyvhöz, hogy ugyanaz a címe :)

Amúgy a 7. részt szerintem két okból csinálják meg két filmben:
Az egyik a már te általad is említett "plusz egy bőr effektus" :)
A másik pedig szerintem az utolsó könyv annyira összetett, hogy nem nagyon tudnak mit kihagyni.

Giggsy írta...

SPOILER

Igen, Harry azért nem tud ott segíteni Dumbledore-nak, mert az öreg félt, hogy valami hülyeséget tenne, ezért megfagyasztotta. Amennyire emlékszem, az hogy Piton a félvér herceg, a könyvben sem kapott bővebb kifejtést.
Az hogy Luna, vagy Tonks találja meg Harry-t a vonaton szerintem nem lényeges. Gondolom így egyszerűbbnek találták. Amúgy olyan változtatás nem rémlik ami nagy kihatással lehetne a befejezésre. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy ebben a részben is akadtak dolgok, amiknek az előzményeit kihagyták a Főnix rendjében, ide mégis bekerültek. Most közel sem változtattak meg annyi mindent és nem is olyan mértékben, mint tették azt az előző résznél.

Ami meg az utolsó könyvet illeti, szerintem az pont olyan amiből rengeteget ki lehetne hagyni egy filmben. Az első felében szinte más sincs, minthogy Harry-ék gondolkodnak, hogy hol tudnák megtalálni a horkruxokat közben bújkálnak és próbálják kideríteni, hogy mi az igazság a Dumbledore múltjáról szóló pletykák közül. Cselekményileg nagyon kevés dolog történik. Ezt könyvben ki lehet fejteni úgy hogy érdekes legyen, de ha valóban úgy viszik vászonra, ahogy Rowling megírta, akkor dögunalom lesz az első epizód. Az elején akad majd egy-két csata (Harry menekítése a Privet drive-ról, utána az esküvőt érő támadás) de azután semmi.

Spawn írta...

Na ja, hát az, hogy Luna vagy Tonks az tényleg mindegy a történet szempontjából. Viszont sokaknak az nem tetszett, hogy Luna azzal a "varázsszemüvegével" kvázi átlátott a láthatatlanná tevő köpenyen. Valamivel meg is indokolttá, hogy ez valami miatt, ami a 7. könyvben volt, nem lehetséges, de igazából nem jegyeztem meg.
Ami kicsit még hiányzott, az az új mágiaügyi miniszter, ugyanis az előző részben eléggé erőltették a politikai szálat, most megy csak úgy eldobták.
A Főnix Rendjéből is hiányoltam egy-két dolgot, de itt valahogy többet, vagy nem tudom.
Na, de majd a következő részig még majd igyekszem megnézni még egyszer mind a 6 részt, hátha úgy egybe jobban tetszik majd :)

kevice írta...

Nos, én nem olvastam a könyveket és férfiasan bevallom, nem is fogom, mert nekem filmben bőven elég. Annyira nem köt le, hogy el is olvassam. A párom viszont olvasta a könyvet, sőt nagyon nagyon szereti ezt a szériát és ugyanaz a véleménye, mint Spawn-nak, szinte szóról szóra.
Nekem így olvasatlanul nagyon unalmas volt. Közös megegyezzésre 4/10-et adtunk rá. Ott leszünk a többi résznél is mindenképpen, de szerintem ezt most annyira nem kapták el. Legalábbis nekem laikusnak így tűnt.

Giggsy írta...

Pedig a könyvek lényegesen jobbak ám. Az elején valóban gyerekregénynek kezdte Rowling, de aztán útközben nagyon letért arról az útról.
Igazából nekem nagyon tetszett a film, meg a páromnak is, de lehet bennünk van a hiba.

Spawn írta...

Giggsy: Dehogy van bennetek hiba :) (Azt hiszem ez már közhely, de minden filmre igaz, hogy van, akinek tetszik, és van, akinek nem.)

Amúgy valóban a könyvek jobbak, bár én is bevallom férfiasan, hogy az első négy könyvet nem olvastam, ott csak a filmváltozatokat láttam. (Azok tetszettek is :) )
Az első rész egyébként tényleg egy gyerekmese, de utána azért komolyodik a történet. És szerintem ez az, amit a filmkészítők a 6. résznél nem vettek teljesen figyelembe. Gondolok itt arra, hogy egy-két poén meg jelenetek, szerintem a fiatalabb korosztály miatt került bele a filmbe. (Mármint a nálam fiatalabb korosztály miatt :) )

Giggsy írta...

Érdemes elolvasni az első négy könyvet is (már ha túl vagy a három DA könyvön :) ) mert azok is nagyon jók. A filmben is érzékelni lehet a stílusbeli változást, de a könyvben sokkal jobban. Az első kettő még nyelvezetében is erősen gyerekeknek írt, azután viszont egyre jobban bedurvul a helyzet. Az első két film amúgy még 99%-ban megegyezet a könyvvel, de a harmadiktól kezdve nagyon nagy eltérések voltak, ami aztán a Főnix rendjében csúcsosodott ki, ami aztán tényleg egy-az-egyben át lett írva, de még hangulatilag is. A Félvér herceg szerintem sokkal jobban tükrözi a regényt. Nekem az a legnagyobb bajom amúgy az a filmadaptációkkal (mármint most a Harry Potter-ekről beszélek) hogy rengeteg karakter van akit teljesen elbagatelizálnak. És ilyen sajnos az egyik legfontosabb karakter Sirius Black is, aki alig-alig tűnt fel a filmekben. Ami azt illeti engem nem is annyira rázott meg annó a halála, mert a könyveket csak a Főnix rendje mozi után olvastam. Ő gyakorlatilag két regényben is központi karakter aki rengeteget szerepel, ehhez képest a filmekben alig láthatjuk (a Tűz serlegében egyetlen, összvissz egyperces jelenete van), egyszerűen nem jön át, hogy mitől is volt olyan fontos ember Harry életében.
Én az ilyen változtatásokra nagyon hárklis vagyok. A filmek ennek ellenére is tetszenek, de a regények azért jobbak.

Amúgy csak nekem fordult meg a fejemben, hogy a Harry Potter milyen jó sorozatalapanyag lenne? Mindent bele lehetne tenni, de tényleg mindent ami a könyvekben benne volt és töltelékként meg megismernénk a Roxfort hétköznapjait tüzetesebben. Tuti óriási siker lenne :)

Spawn írta...

Hú...tényleg a DA könyvek, azok totál kimentek a fejemből, sorry :) Most egyelőre Star Wars könyveket olvasok, de majd igyekszem arra is sort keríteni.
Na, ennyit OFF-ba. Akkor innentől ON:

Valóban. Egy TV-sorozatba szinte mindent bele lehetne rakni a könyvből, és tuti sikeres is lenne. Csak hát ilyen látványvilágot TV-ben visszaadni iszonyatosan költséges lenne szerintem, és nem nagyon lenne TV-társaság, ami be merné/tudná vállalni.
Az meg egy másik kérdés, hogy nyilván az eredeti szereplőkkel nem lehetne a sorozatot megcsinálni, az újakat pedig nem biztos, hogy elfogadnák a rajongók.

Giggsy írta...

Nem hiszem, hogy olyan nagyon drága lenne visszaadni a látványvilágot. Mármint a díszletek készen vannak, ami meg nincs megépítve annak megvannak a 3D-s CGI modelljei. A trükkök ára azért már nem annyi mint régen volt. Elég megnézni a Wizzards of Waverly Place-t (igen, szoktam nézni :$ )ami egy abszolút kis költségvetésű sorozat, a trükkök nagyrésze mégis teljesen elfogadható szinten van. Az persze tuti, hogy magas szinten kivitelezve nem lenne olcsó a sorozat, de mondjuk egy Lost sem az, mégis adják, mert sokan nézik. Manapság már ugye a sorozatok epizódjaira is költhetnek milliókat. És mivel egy egész tanévről szólhatna egy évad, nem kéne minden részbe grandiózus csatajelenet, lehetnének olcsóbb, filler epizódok is.
A szereplőgárda meg... igazából szerintem a gyerekek helyett hamar meg lehetne szokni másokat. A felnőttekkel lenne inkább gond, de szerintem az ő megfelelő helyettesítésük is megoldható lenne. Ha a könyvet követnék 100%-ban és nagyjából jók lennének a szerepekre a színészek, akkor szerintem a rajongók elfogadnák. Az meg ugyebár nem is kétséges, hogy már a közepesnél jobb megvalósítással is jó eséllyel top 5-ös széria lenne, durván jó nézettséggel...

Spawn írta...

Bárhogy is, én biztos nézném :) De egyelőre még csak ötlet szinten sem merült fel egy HP-sorozat, talán a mozifilmek után...

OFF:
Mi az a Wizards of Waverly Place? Mert, bevallom őszintén, fogalmam sincs.

Giggsy írta...

A Wizards of Waverly Place egy Disney Channel sorozat (mint a Hannah Montana) ami itthon a Jetix-en megy. Egy családról szól, amelynek minden tagja (az anyukát leszámítva) varázsló. Három gyerek van, (két fiú, egy lány) és közülük a középső a főszereplő (a lány) A sorozat lényege kábé annyi, hogy a lány kavar valami galibát, (általában, hogy borsot törjön az eminens bátyja orra alá) amit aztán megpróbál több-kevesebb sikerrel megoldani. Abszolút egyszer nézős szórakoztató kis valami. Elsősorban tiniknek, vagy annál kisebbeknek készült, de a Hannah Montana-val ellentétben akkor is lehet nézni, ha valakinek nem 1-essel kezdődik az életkora.

Megjegyzés küldése