2010. február 25., csütörtök

Dirt 2

Volt még a kilencvenes évek végén egy játék, ami azóta is minden idők legjobb autós játékai közé tartozik. Valószínűleg mikor a rally világbajnok Collin McRae aláírta a szerződést a Codemasters-szel, nem sejtette, hogy ez legalább akkora ismertséget hoz neki, mint a bajnoki címe. Sajnos ő időközben tragikus körülmények között elhalálozott és ez aztán a játék szellemiségére is durván rányomta a bélyegét. Ami annó egy WRC szimulátornak indult az mostanra nem több mint egy sokadrangú arcade Need for Speed klón aszfaltos utcai pályák helyett murván és agyagon és talán épp ezért is került ki a legenda neve a játék címéből.







Kicsit durva vagyok? Lehet. De bocsássa meg nekem mindenki. Ha egy játék a legendás Collin McRae Rally utódjának tartja magát, akkor tegyen is meg azért mindent, hogy annak tekinthessük. Ha én leveszek a polcról valamit ami rally játéknak hirdeti magát, akkor nem rallycrossra, nem hillclimb futamokra és nem idióta kitalált soha nem létezett versenyformákra vagyok kíváncsi. Márpedig a Dirt 2 esetében szinte csak olyanokat kapunk, a hagyományos rally megmérettetések mindössze a játék 20! azaz húsz százalékát teszik ki. És ami rally, az sem rendes rally, hanem csak néhány rövid gyorsasági, teljes versenyhétvége még véletlenül sem kapott helyet a játékban. És nem csak ebben lett kevesebb még az előző Dirt-höz képest is a Dirt 2. Az ugyebár általános, hogy egy folytatás, legyen az film, könyv, videójáték, több szebb és jobb, mint az előző, ehhez képest a Dirt 2-ben a pályák rövidek, többségében könnyűek is, havas verseny továbbra sincs!!! (rallyról beszélünk vagy mifene) versenymódból ugyan van egy csomó (ezekre semmi szükség nem lenne), de játékmódból szinte semmi nincs (hadd ne kelljen már a játék elindulásától tíz percet szarakodnom csak azért, hogy kipróbálhassam a versenyzést), gyakorlatilag vagy karrier módban versenyzünk, vagy sehogy. Emellé kapunk még egy csomó tök fölösleges továbbnyomhatatlan ismertető és átvezető videót, értelmetlen "barátkozzunk a többi versenyzővel" célokat és egy csomó olyasmit amire aztán semmi szükség nincs. Gondolok itt a koponyás, vagy hawaii lányos díszekre amiket a műszerfalon helyezhetünk el, dobókockás autóillatosítókra... ezek mégis minek??? Az autókínálat durván megfogyatkozott még úgy is, hogy Subaru Impreza-ból vagy négy fajta kapott helyet a listában. Ezzel szemben például nincs se C4 WRC, se Focus WRC, amelyek ugyebár a jelenlegi egyedüli gyári WRC-k. Tehát ami igazán számít bármit egy autós játékban abban a Dirt 2 kevesebb lett minden elődjénél. Amiben pedig több, az is csak az arcade vonulatot erősíti, ilyen például az, hogy ha elbaltázunk egy kanyart, akkor visszatekerhetünk pár másodpercet és a hiba elkövetése előttről folytathatjuk a játékot... De ugyanilyen baromság a Need for Speed-ből már unalomig ismert, "futam közben rádión csevegünk a vetélytársakkal" dolog. Ezek minek kellettek? Ha már egyszer rally játék, miért kell ilyen komolytalan baromságokkal telepakolni?

Hogy mi az ami miatt mégsem mondom, hogy egy nagy kalap sz@r az egész? A grafika. Pont. Ennyi. Az autók irányítása élvezetes, oké elismerem, de ez korábban is ilyen volt, ebben nem léptek vissza, tehát megint csak ott tartunk, hogy a Dirt 2-ben egyedül a grafika az ami számít bármit is. Gyakorlatilag mostanra már tényleg lehetetlenség megkülönböztetni egy Dirt 2 ingame videót egy rallyversenyen felvett videótól. Tényleg gyönyörű, ez nem vitás. Versenyezni a dzsungelben, vagy Kína rizsföldjein tényleg lélegzetelállító élmény. De ezért tényleg megéri beújítani kemény Forintokért egy új játékot? Nem. A Dirt 2-t már képtelenség komolyan venni, gyengébb grafikával ezt a játékot a hipermarketek akciós termékei között láthatnánk. Így a név és a csilli-villi külső eladja ennyiért a gyanútlan vásárlóknak és az arcade játékok szerelmesei talán nem is csalódnak olyan hatalmasat, de bárki más, aki még a nagy öreg McRae bácsi hagyatékát keresi a Dirt 2-ben, hatalmasat fog csalódni. Ez már nem rally, csak Need for Speed köntösbe bújtatott rally szerűség.
Share/Bookmark

3 megjegyzés:

Spawn írta...

A régi Colin McRae Rally-kat szerettem. Akkoriban még a P1-es gépemen futott az összes játék. Hú, de régen volt. :) Mostanában meg már fogalmam sincs, hogy milyen kategóriában, milyen új játékok jelennek meg. Teljesen eltávolodtam a számítógépes játékoktól, pedig úgy kb. 10 éve szinte csak játszottam a géppel, mást nem csináltam.


Colin McRae pedig nyugodjon békében. :(

Giggsy írta...

Az már bizony rég volt, hogy a P1 számított a királykategóriának... De miért maradtál el azóta a játékokkal? Azért mostanában is adnak ki játékokat, amikhez nem kell erőgép szintű proci...

Spawn írta...

Hát...igazából azért, mert egy idő után úgy vettem észre, hogy a filmek (meg a TV-sorozatok) jobban érdekelnek. A DVD-k is egyre jobban kezdtek elterjedni, úgyhogy úgy voltam vele egy idő után, és vagyok a mai napig is, hogy ha van egy kis szabadidőm, akkor mostanság inkább megnézek egy filmet, vagy egy részt egy sorozatból, minthogy játsszak. (Persze ritka kivételek vannak, a FIFA-n meg az NBA-n szoktam játszani olykor-olyakor, meg tavaly a Red Alert 3-on meg a Tomb Raider Legend-en is játszottam.)
Plusz régen mindig megvettem az 576 kbyte-ot, ami akkoriban 400 Ft-ba került havonta, így abból tudtam mindig az új játékokról, csak hát annak is felment az ára, úgy meg már nem érte meg nekem. Így mostanság csak az évente rendszeresen megjelenő játékokról tudok (pl. FIFA)

Viszont a P1-es gépem a mai napig működik. :)

Megjegyzés küldése