2010. február 6., szombat

V

Most hogy a remake-ek korszakát éljük a nagyemberek elővették a fiókból egy 1984-es sorozat ötletét, leporolták és a mai sorozatsztárok felhasználásával új szériát indítottak belőle. Na és hogy hogy sikerült? Ha engem kérdeztek nagyon jól. Ha a csatorna fejeseit, akkor rosszul.

Az alapötlet kicsit Függetlenség napja szerű csak annyi a különbség, hogy itt a Földhöz közeledő űrhajók nem lődözni jönnek, hanem látszólag barátkozni. Persze ez már az egyszeri nézőnek is gyanús az első pillanattól kezdve. Mindenesetre a "V"-k azt mondják, hogy új otthont szeretnének találni a Földön és ezért cserébe átadják nekünk embereknek a technológiájuk egy részét. Az érkezésüknek persze többségében nem örülnek az emberek, de a világ vezetői tárgyalásokba kezdenek velük. Aki viszont örül a "V"-knek, az annyira fanatikus, hogy még akkor sem gyanakodna, ha teszem azt felrobbantanák az USA keleti partját... A történet középpontjába egy FBI ügynöknő kerül aki az ilyen sorozatokhoz hasonlóan teljesen véletlenül keveredik az ügybe: egy nyomozás során ő és a társa egy terrorszervezet után nyomoz, amiről kiderül, hogy az valójában egy V ellenes csoport és nem is annyira biztos, hogy nem nekik van igazuk... Hasonló szerencsés módon keveredik az ügybe a másik főszereplő: egy pap, akit egy haldokló szavai vezényelnek a dolgok közepébe, ahonnan kikerülni már nem tud...

Lehet ez így leírva elég homályos, de akadnak már az első részben is meglepő dolgok, amiket nem akarok előre lelőni azoknak, akik még nem látták. Az első pár rész eddig kellő izgalmat tudott szállítani és képes volt fenntartani az ember érdeklődését az első pillanattól az utolsóig. Azt persze nem szabad elvitatni, hogy a néhány meghökkentő húzás mellett azért eddig a sorozat a már ismert panelekből építkezik. Ilyetén formán nem maradhatott ki az FBI ügynöknő lázadó fia, akinek a szájába az ember már két perccel a megismerése után szívesen belelépne egy vasalt orrú bakanccsal és a helyzet onnantól már csak rosszabb lesz... Akad itt karakter, aki a múltjától akarja megóvni a jelenlegi szerelmét azzal, hogy elhagyja, de képtelen elhatározásra jutni. Van enyhén kattant összeesküvés hívő, de az érkező idegenek hideg vezetője is ide tartozik. Persze az ismert elemeknek van egy előnyük is: máshol már beváltak és nyertes csapaton nem szabad változni. Nem kétséges itt is működik.

Ami a szereplőválasztást illeti, igazi kis sorozat-sztárparádét hoztak össze a készítők: ott van mindjárt a főszereplő, a Vészhelyzetből, Lost-ból és még megannyi más sorozatból ismerős Elizabeth Mitchell, de mondhatnám még a Taken-ben és 4400-ban megismert Joel Gretsch-et, Morena Baccarin-t a Firefly-ból (megjegyzem, itt már közel sem olyan gyönyörű mint ott volt...) Allan Tudyk-ot szintén onnan, illetve őt még a Dollhouse-ból is, Laura Vandervoort-ot a Smallville-ből, vagy Morris Chesnut-ot akitől így hirtelen nem jut eszembe semmi sem, de szintén igen ismert arc. Nekem ugyan nem ismerős, de Scott Wolf sem ma kezdete a szakmát, ő az Everwood megannyi részében szerepelt, valamint a Kerge városban. Persze akadnak itt ismeretlen arcok is, de gyakorlatilag a főszereplő gárda 90 százalékát le is tudtuk a fenti felsorolással.

Ekkora erőfeszítések után természetesen a stúdió sikereket vár el, de az hogy az eddig leadott négy rész alatt már három különböző ember irányította a sorozat munkálatait, azt jelenti, hogy nincsenek igazán megelégedve az eredményekkel. Szerintem igazán nincs rá okuk, de ennek ellenére sem jósolok túl hosszú életkort a sorozatnak. Épp ezért mondom, hogy én ajánlom minden sci-fi szeretőnek, de a rosszkor érkező cancel-ekre igazán érzékenyek talán mégis jobban tennék, ha várnának vele úgy a második évad végéig, hogy belevágjanak. Ahogy a dolog áll, lehet hogy olyan már nem is lesz. Pedig a koncepció és az eddigi történetvezetés alapján megérdemelné...
Share/Bookmark

5 megjegyzés:

Spawn írta...

Jó kis sorozat ez, bár én az eredetit nem láttam. Kíváncsi vagyok, hogyan hat nézettségre a hosszú szünet. (Ugye a téli olimpia miatt /is/) Meg az is kérdés, hogy mennyire lesz hosszú életű a sorozat. Bárhogy is, 9 rész még tuti lesz.

A szereplőgárda tényleg elég impozáns. (Főleg sorozatrajongóknak)
Én Elizabeth Mitchell-t a Lost-on kívül csak Télapu 2. és 3. részében láttam mondjuk. :) Joel Gretsch-nek pedig nagyon bejön ez a Sci-Fi vonal. (Mondjuk mivel William Shatner lányát vette el, így ez a minimum. :D)
Morris Chestnut-ot én inkább mozifilmekben láttam (Félholt, Anaconda 2...így hirtelen ezek ugranak be.)
Scott Wolf-ról pedig állandóan a "Double Dragon" nevű verekedős játék filmváltozata ugrik be. Abban játszott Mark Dacascos-al és Alyssa Milano-val. No, meg Robert Patrick-el. 10 éves fejjel még bejött az a film. De mai szemmel...

kevice írta...

Nekem is bejön a sorozat és a szereplők is, bár nekem a Smallville-es csjon kívül senki sem volt ismerős :)
A srác engem is baromira idegesít (mármint főhősnönk fia), de gondolom ez is volt a cél :)
Azt viszont sajnálom, hogy 4 rész után ilyen hosszú szünetre vonult a sorozat. Szerintem ez így nem volt egy szerencsés húzás.

Spawn írta...

Smallville? Oh, tényleg, Laura Vandervoort. Őt én ki is felejtettem. (Valószínű azért, mert Giggsy sem írt róla :)

Giggsy írta...

Eeeh izé... Olvasd csak át még egyszer. Ott van a neve :)

Spawn írta...

Basszus tényleg. :D Bocs, Giggsy.
Rossz a szemem. :) (Amúgy tényleg, de ezt most nem azért néztem el.)

Megjegyzés küldése