2009. május 29., péntek

The Big Bang Theory

Mivel alapból sorozatfüggő vagyok és így a nyár közeledtével kezdek kifogyni a rendszeres szériáimból kénytelen voltam új anyag után nézni. Vagyis jobb szó inkább, hogy belebotlottam, mivel a Sorozatjunkie How I Met Your Mother 4. évados értékelésének hozzászólásai között valaki felhozta ezt a szériát. Na nem mintha nem ismertem volna már címről a dolgot, egyszerűen csak arról volt szó, hogy nem igazán tudtam elképzelni, hogy képes lennék szeretni egy sorozatot ami egy rakás kockafejről  szól. Mellékkarakternek még csak elmennek, de egy teljes szériát építeni rájuk mekkora baromság már. Szóval nagy dühösen letöltöttem a netről a sorozat első részét, hogy most aztán mennyire szénné cikizem az összes rajongót. Hát nem nyert, pedig én próbálkoztam. Nagyon utálni akartam ezt a sorozatot, ami úgy a tizedik percig több-kevesebb sikerrel ment is. Mivel azonban ez három napja történt és azóta végignéztem a teljes első évadot, ez a törekvés nem tekinthető igazán sikeresnek.

A sorozat nagyjából arról szól, hogy van két fizikus akik egy lakásban élnek, meg az ő két szintén fizikus barátjuk. Szépen éldegélnek mikor egyszer csak váratlanul a szemben lakó transzvesztita helyére egy csinos fiatal lány költözik. Ők így öten a főszereplők. Közelebbről: Leonard aki már az első pillanatban beleszeret a szomszéd lányba. Ő talán a legnormálisabb a négy fizikus közül. Bár gyerekes és vajmi kevés fogalma van a nagyvilágról, de a többiekhez képest még így is két lábbal áll a földön. Aztán ott van még a lakótársa Sheldon, aki talán a sorozat legeredetibb karaktere. Egyrészről ő a legokosabb a fizikusok közül, másrészt viszont a való világgal vajmi kevés kapcsolata van. Olyan kocka, hogy akár egy autó is parkolhatna a fején. Képtelen bármi nemű emberi kapcsolatra, ráadásul az értelmi felsőbbrendűségét lépten-nyomon hangoztatja, ami rengeteg (eszméletlenül vicces) konfliktusnak a forrása. Vele kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az őt alakító Jim Parsons hihetetlenül jól adja a figurát, amelyet talán Mr. Bean-hez lehetne a legjobban hasonlítani. Érdekes módon maga Parsons is hordoz némi hasonlóságot Rowan Atkinson és az ő gesztikulációi felé. A szomszéd lányt Penny-t a nálunk a Bűbájos boszorkákból és a Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a ménykű című sorozatokból ismert Kaley Cuoco alakítja. Ő hívatott biztosítani a minden sorozatban kötelező eyecandy faktort, de azért nem csak ennyit tesz hozzá az összképhez. Egyrészről Penny egy (amerikai szinten mérve) nagyjából átlagos műveltséggel rendelkező vagány csaj, másrészről viszont nem az a tipikus sznob és elég kedves ahhoz, hogy ne hagyja ott a társaságot amint meglátja őket. Rengeteg poén forrása az ő és a négy kockafej közötti eltérés, hisz gyakran azoknak egy szavát sem érti, ennek ellenére mégiscsak ő az egyetlen igazi felnőtt az egész társaságból. Ott van még Howard aki az egyetlen a négy fiú közül aki igazán komoly érdeklődést mutat a női nem iránt. Balszerencséjére éppen ő az akinek ehhez a legkevésbbé sincsenek meg az adottságai. Az első perctől kezdve igyekszik felszedni Penny-t, de mindig olyan módon kerül leoltásra, hogy öröm nézni. A karakter amúgy sokban hasonlít Barney Stinson-ra, leszámítva, hogy míg Barney azért tényleg király, Howard-nak ez inkább csak a fejében létezik. Ennek ellenére azért próbálkozik derekasan. Vele kapcsoalatban érdekesség, hogy az őt alakító Simon Helberg feltűnt annó a Jóbarátok spinoff Joey-ban is és ugyanígy egy kockafejet játszott. A sorozat ötödik főszereplője Rajesh az indiai fizikus, aki valami érthetetlen okból nem képes csinos nők társaságában megszólalni. Mivel Penny is ebbe a kategóriába tartozik, elég sűrűn ítéltetik némaságra. Egyedül az alkohol képes feloldani ezt a gátlását, de annak meg egyébb kellemetlen hatásai is vannak rá nézve.

A sorozat egyik fő készítője Chuck Lorre aki a Két pasi meg egy kicsit is elkövette és a szint itt is megvan. Talán még egy kicsit magasabb is (legalábbis az én véleményem szerint) hiszen itt egy eddig valamivel kevésbé kiaknázott területet vesznek górcső alá. Nos igen a poénok 99%-a valóban arról szól, hogy a fiúk mennyire kockák (a maradék 1% az meg arról, hogy Penny hogyan próbálja lerázni magáról Howard-ot), de ennek ellenére is képes a sorozat friss maradni. Legalábbis az első évad, a másodikról még semmit nem tudok, de ha ilyen tempóban haladok, lehet hogy egy hét múlva arról is kanyarítok egy írást.
Share/Bookmark

5 megjegyzés:

kevice írta...

Jónak hangzik ez a sorozat is. Lehet, fölveszem a myepisods-ra ezt is. De ott meg már kezd iszonyat hosszú lenni a lista :)
Ami még szitkom és állítólag nagyon ütös, a Junkie is isteníti az a Better of Ted. A Gary Unmarried is jó. Másra most így hirtelen nem emlékszem.

Giggsy írta...

Nagyon nagy a sorozat. Ha megnézed a Sorozatjunkie év idézete szavazását, akkor ott van a három legtöbbet idézett széria között(HIMYM, Supernatural) Szóval én mindenképp ajánlanám.

tigi256 írta...

Mármint az Így jártam anyátokkal-t

tigi256 írta...

Hello!

Nekem is nagyon tetszik a sorozat. Nem tudná valaki megmondani honnan lehet ingyenesen letölteni?

Giggsy írta...

Szerintem nézz körül a torrent oldalakon. Azokon biztosan megtalálod. Keress rá a guglival :) Bővebb segítséget nem tudok adni anélkül, hogy jobban belemennék a warez témába.

Megjegyzés küldése