2011. november 9., szerda

FPS-ek háborúja

A szokásos ősz közepi-végi FPS adag megjelenése kapcsán ismét parázs viták alakultak ki a CoD és az aktuálisan ellene induló EA-s nagyágyú (most épp a BF3) hívei közt. Mivel ez már évek óta így megy, ezen sajnos semmi meglepő nincs.
Épp ezért is én most nem a hosszú ideje húzódó sárdobálós vitát akarom szítani, hanem arra keresem a választ, hogy milyen lenne az a játék, ami olyan single-t tudna nyújtani, hogy komoly alternatívája lehessen a mai modern katonai FPS-eknek.
Aki akárcsak egy kis fantáziával is rendelkezik, az biztos elgondolkodott már rajta, hogy mégis miket rakna egy játékba, ha valaha is olyan helyzetbe kerülne, hogy beleszólása van egy FPS fejlesztésébe. Azért csak a single-ről beszélek, mert a multi a maga nemében minden mai címnél jó, és távolról sem szorul olyan komoly fejlesztésre, mint a kampány.
Vannak alapvető dolgok, amiket többé-kevésbé mindenki elvár egy mai modern címtől. Az nem is vitás, hogy az ütős, látványos, és drámákkal teletűzdelt sztori ezek közé tartozik. Ami engem illet, a mai FPS-ek kicsit talán túlságosan is nagyszabásúak akarnak lenni. Lehetne jó a sztori a harmadik VH meglebegtetése nélkül is, de végülis ezzel nincs olyan nagy baj. Ahogy egy akciófilmnél, úgy egy FPS játéknál sem a történet eredetisége a legfőbb szempont.
Szerintem üdítő újítás lenne több választható játszható karakter (és nem a karakterek közötti ugrálás, ahogy azt már megszoktuk a három nagytól), akár egy karaktergenerálóval megspékelve. Igen tudom ilyesmi előfordul a némi RPG-vel megbolondított FPS-ekben, de a keményvonalas military FPS-ekben nincs. Be lehetne hozni a single-be is a különböző karakterosztályokat, így ugyanazt a sztorit több aspektusból is végig lehetne vinni. Ehhez persze úgy is kellene felépíteni a küldetéseket. Mondjuk lenne assault, recon (nem mesterlövész, hanem konkrétan felderítő), és sniper (csak egy tipp, nem kötelező pont ez a három) Az assault erőből menne neki a küldetéseknek nagyobb csapat tagjaként, a recon sunyizva próbálna behatolni kisebb egységben, a sniper meg egy spotterrel kettesben lopakodna és végezne magányos küldetéseket. A lista tetszés szerint bővíthető, senki ne ebbe kössön bele. Lennének mindegyik osztálynak olyan küldetései amiket csak velük lehetne végigcsinálni, de a többi küldetés olyan hadművelet lenne, amelyből kettő, vagy akár mindhárom kivenné a maga részét. Így akár egy 4-5 órás kampány is kitartana 12-15 órát magas újrajátszhatósági rátával (ez ami ugyebár a CoD-BF-MoH vonalon most alulról súrolja a nullát).
A scrpitelt dolgokon is lehetne finomítani úgy, hogy ne feltétlen jelenjenek meg. Teszem azt a scriptben meg van írva, hogy az egyik sarok mögül ránk ugrik egy ellenség. Azonban ha valamilyen okból az adott ellenséget már meghalt korábban (mit tudom én, co-opban játszuk egy haverral, aki lesniperkedte mire mi odaértünk) akkor az egész nem történne meg. Vagy visz minket egy helikopter és mi ülünk a gépágyúnál, megjelenik az egyik háztetőn egy figura egy RPG-vel. Ha nem reagálunk elég gyorsan, lelövi a gépünket és kapunk egy látványos és drámai bevágást, ami után nehezebb helyzetből vágunk neki a küldetésnek, ha azonban sikerül végeznünk vele mielőtt tüzelne, akkor menne a játék a saját medrében. Tudom kicsit sandbox-ra hajaznak amiket írok, de igazából azért nem beszélek olyan mértékű szabadságról, szimplán csak apróságokról, amik azt érzékeltetik, hogy valóban részesei vagyunk az eseményeknek és nem egy előre megírt vonalon haladunk végig kötelező jelleggel. Ennek lehetne pl az is a része, hogy a feladatok végrehajtásában kapnánk némi szabad kezet. Pl mikor előre látszik, hogy egy helyre behatolva kereszttűzbe kerülünk, ki lehetne azt a helyzetet védeni azzal, hogy másik útvonalat választunk (ahol szintén várhatna ránk meglepetés, mondjuk random módon beépítve, hogy az újbóli végigjátszásnál se lehessünk biztosak a dolgunkban) Igazából ha a normál cső FPS megoldás helyett a játék két csőből állna, már az is nagy előrelépés lenne a mostaniakhoz képest.
Az sem lenne egy rossz húzás, ha hozzánk hasonlóan a csapattársaink is halandóak lennének. Durva azért, hogy bármelyik nagy névre az elmúlt évekből jellemző az, hogy a küldetések során minket megölhetnek, de a társaink akkor sem halnak meg, ha negyven ellenség veszi tűz alá őket (kivéve persze, ha a script-ben az van megírva nekik). Sokkal eredetibb lenne, ha ők is meghalhatnának, és a helyüket a következő küldetésben valaki más venné át. Ez megintcsak azt erősítené, hogy valóban részesei vagyunk a történéseknek, nem csak nézői.
Az is eredeti ötlet lenne, hogy ha a fegyverválaszték nem az "amilyet csak akarsz" illetve a "használj bármit amit találsz" elve szerint működne, hanem teszem azt a játék elején ki lehetne választani, hogy mely ország katonájaként szeretnénk játszani és aszerint kapnánk meg a fegyvereket, felszereléseket. Ez megint csak nem egy olyan nehezen megvalósítható dolog, hisz szinte csak az egyenruhák textúráját kéne lecserélni országonként, de ez a kis munka sokat dobna az élményen, mert végre nem csak amerikai, illetve nagy ritkán angol katonákat irányíthatnánk. Nem beszélve arról, hogy az igazán fanatikusok számára ez megintcsak növelné az újrajátszhatóságot. A történeten nem kellene nagyon variálni, elég lenne ha olyan sztorit írnának a játékhoz, amelybe mondjuk bármely NATO ország beleilleszthető. Mondjuk a MoH példájával élve egy afganisztáni hadműveletet végig lehetne vinni bármely ország hadseregével amely jelen van a térségben. Akár a mienkkel is :) Persze ez csak vicc, hisz mi túl kis pont vagyunk egy játékkiadó vállalatnak, de mondjuk a németek már nem azok...
Az ellenfelek elhelyezésébe is lehetne némi fantáziát vinni. Először is meghatározni előre, hogy hány ellenség lesz az adott pályán (persze ezt nem hozni a játékos tudtára) és azzal a számmal operálni. Ne legyenek újratermelődő, vagy a semmiből előtűnő ellenségek, mert durván komolytalanná teszik a játékot. Ami pedig az elhelyezésüket illeti nem lenne az sem nagy meló, ha ahelyett, hogy minden ellenfél minden végigvitelnél ugyanott van, lennének előre meghatározott pontok ahova a játék leteheti őket és betöltésenként random módon pakolgatná őket hol az egyik, hol a másik helyre.
MI. Ez megintcsak olyan dolog, amit illene jobban megcsinálni. Nem baj ha a játék easy szinten egy hentelde, de hard-on azért már gondolkodjanak is az NPC-k. Tényleg nem nagy dolgokról beszélek: fedezzék egymást, rendesen bújjanak fedezékbe, próbálkozzanak bekerítéssel, stb, szóval magyarán alkalmazkodjanak a mi tetteinkhez. Érdekes módon kismillió játékban működnek az ilyesmik, épp csak a modern katonai FPS-ekben nem látjuk nyomát sem. Persze az ArmA-ban igen, de az túlzottan komoly szimuláció, én itt a pörgős és arcade-osabb FPS-ekre gondolok. Attól még, hogy az ellenfél nem agyaggalamb, a játékmenet lehetne pörgős és izgalmas.
És igen, tudom, hogy a többség a multi miatt veszi az FPS-eket, és igen tudom, hogy az általam felsorolt fícsörök rendesen megdobnák a fejlesztési időt, de attól még ötletnek nem lenne rossz az ilyen megvalósítás. Elég csak belegondolni, hogy milyen lenne végigvinni így egy kampányt co-op-ban. Nem egymás mellett haladni és ölni az ellent, hanem szélesebb összefogásban működni együtt. Mondjuk a recon csapat leszed pár kulcsfontosságú őrhelyet, és így az assault-ok dolga könnyebb az egyenes harcnál. És még sorolhatnám. Ezek olyasmik amikhez hasonló dolgok komoly multis partikban működnek, de az alkalmi játékosok ebből nem kapnak, mert vagy nem ölnek elég időt a multiba, hogy igazán jók legyenek és felvegyék őket egy komoly klánba, vagy egyáltalán nem érdekli őket az online küzdelem, mert annyira nem akarnak elmerülni a játékban.
Tudom, hogy amiket leírtam kicsit talán RPG-be illő dolgok, de annyira nem komolyan, hogy ne lehetne őket gond nélkül beilleszteni egy olyan arcade lövöldébe, mint a BF, a CoD, vagy a MoH. Arra persze nem sok esélyt látok, hogy bármelyiket is viszontlátom mostanában egy kiadott játékban, hisz akkor nem lehetne ilyen rövid idővel dobálni piacra az újabb és újabb epizódokat, így anyagilag nem érné meg a kiadóknak. Egyáltalán érdekelnének a fent felsorolt dolgok mást is egy játékban, vagy csak én vagyok küllönc...?
Share/Bookmark

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése