2012. október 6., szombat

Amatőr írói közösségek

Már jóideje nem vetemedtem valódi blogbejegyzés írására, de most mégis megteszem, hogy megosszam a tapasztalataim azokkal, akiket esetleg az ilyesmi érdekel.
A dolog apropója annyi lenne, hogy nagyjából egy hónapja úgy döntöttem, hogy a fordításaim mellett, a teljesen saját kútfőből írt szerzeményeimet is közzé kellene tenni, hogy leteszteljem, milyen fogadtatásban részesülnek az olyanok körében, akik nem hoztak világra, vagy nem alszanak velem egy ágyban majd minden nap. Az eredmény egy kissé lehangoló, de nem elsősorban a kapott vélemények, hanem az amatőr írásokkal foglalkozó közösségek miatt.
Az bejegyzésemben most három nagyobb ilyen témájú oldalt fogok kivesézni, egy negyedik (az Amatőr írók klubja) most még kimarad, mivel arra csak a minap találtam rá és így még semmilyen tapasztalatom nincs vele kapcsolatban.
Általános érvényű igazság mindhárommal kapcsolatban a belterjesség, a megfelelő szerkesztési lehetőségek hiánya, illetve a látogatók már-már fóbiaszerű ódzkodása az egy A/4-es oldalnál hosszabb írásoktól. A fenti problémák hol jobban, hol kevésbé jönnek elő, de mindegyiken találkozhatunk velük.

Akkor nézzük egyenként a delikvenseket:

Karcolat:
A karcolat.hu bevallottan rövid írásokra specializálódott oldal, elsősorban sci-fi és fantasy témában várnak írásokat, de nem utasítanak vissza más hosszúságú, vagy stílusú műveket sem (az, hogy az ilyenekre mekkora az érdeklődés ott, más kérdés). Első ránézésre ez tűnik a legkorrektebbnek mind közül. A főoldalon rögtön tájékoztatnak róla, hogy itt aztán tutibiztos, hogy száz százalék, hogy kapunk majd valamilyen visszajelzést a szerzeményünkre, mert ha más nem is, valamelyik szerkesztő ír majd értékelést. Az oldal megjelenése ennek a legcsúnyább az összes közül. Unalmas, szürke és jellegtelen, mindemellett még csak nincs is ésszerűen felépítve. Az írás beküldésénél egészen korrekt kis szövegszerkesztő áll a rendelkezésünkre, még ha a kielégítő szintet itt sem éri el. A feltöltött írásokat később szerkeszteni is lehet, így az esetleges hibák korrigálására van mód.
Az írások olvasásánál enyhén zavaró lehet a másfélszeres térköz a bekezdések között, így egy párbeszéd kétszer olyan hosszúnak tűnik, mint normálisan, az indulók közül azonban még így is nyeri ezeket a kategóriákat.
Viszont semmi mást nem. Egyrészt ott van mindjárt, hogy belterjességben magasan veri a másik két oldalt. Ha valaki sokat kommentel, komoly társasági életet él, akkor sokan olvassák az írásait, ha nem teszi, akkor viszont a kutya nem nézi, hogy mit írt. Természetesen van az a faktor is, hogy akinek a ismert a neve és szeretik a stílusát, azt olvassák, aki pedig nem olyan jó szerző, azt ignorálják, de nem erről van szó. Stílusmeghatározástól és minden egyébtől függetlenül is, egy nulla ismertséggel először feltöltő író szerzeménye nagyjából negyedannyi olvasást produkál, mint egy törzstagé, ez pedig mindent mutat, csak a minőséget nem. A belterjesség másik nagyszerű iskolapéldája, hogy a törzstagok írásaira, legyenek azok jók, vagy rosszak, kizárólag pozitív vélemények érkeznek, a valódi kritikák azok csak az új próbálkozóknak járnak ki, náluk viszont abszolút általános a durva szőrszálhasogatás, az írás egészének értékelése helyett. Érdemes például megnézni a következő hölgy munkáit: Elisabeth Lilian Blake. Kifejezetten tehetséges 16 éves lány, aki minden feltett írásánál csak a hibáinak kihangsúlyozását kapja annak teljes figyelembevétele nélkül, hogy amúgy milyen jó a stílusa és a korából adódó gyengeségei később úgy is eltűnnek maguktól. A kritikák többsége egyébként kulturált hangnemben kerül megfogalmazásra, de attól még nem kevésbé destruktív a tartalmuk.
Az oldal egyik legcsalogatóbb funkciója az új írók számára az, hogy itt a többi hasonló közösséggel ellentétben mindenképp kap az ember legalább egy visszajelzést. Na ez sem egészen úgy megy, ahogy azt az ember előzetesen elképzeli. Igen, az való igaz, hogy a szerkesztők minden mű kikerülésekor írnak VALAMIT hozzászólásként, de az esetek többségében azt kritikának nevezni nagyjából olyasmi lenne, mint Eric Moussambanira azt mondani, hogy úszó. A szerkesztők nagy része foghegyről, igen lekezelő stílusban ír, és rendszerint konstruktív kritikai megjegyzések helyett csak egy listát ad az írásban található (nem egyszer csak vélt) hibákról. Rosszabb esetben még annyit sem (Kedvenc szerkesztői reakcióm: "Hát, részlet. Nem szoksz le róluk, pedig látod, hogy alig olvassa valaki. Nem szeretem az ilyen modoros humort, ennek ellenére tetszett. Jó volt a hangulata."). Ha ettől elvonatkoztatunk, a szerkesztői munka akkor is kritikán aluli, van, hogy egy hétig nem kerül ki semmi új tartalom az oldalra, pedig nyilván szép számban vannak várakozó írások.
Röviden összefoglalva én minden kezdő és/vagy önbizalomhiányos írópalántát elriasztanék a karcolat.hu használatától. Nem mondom, hogy abszolút ismeretlenül biztos a negatív visszajelzések hada, de hacsak nem rejtői tehetséggel fonja valaki a szavakat erősen valószínűek a lelombozó és/vagy semmitmondó visszajelzések.

Történetek:
A tortenetek.hu hivatalosan egy erotikus írásokra (novellákra, versekre) szakosodott oldal, de ez senkit ne riasszon vissza tőle. A felkerülő műveknek nagyjából az egyharmada az ami valóban kifejezetten erotikus tartalmú, akadnak itt fantasyk, romantikus művek, műfajilag nehezen behatárolható novellák is, tehát a paletta igen széles. Az oldal designjában sincs semmi ami az erotikus tartalomra utalna, így a látogatása messze nem esik bele a munkahelyen kötelezően kerülendő dolgok sorába. A site színvilága megnyugtató, az elrendezése egyszerű és átlátható. A fő profilra ránézésből kizárólag a lap tetején megjelenő Napi erotika rovat (amiben mindig egy korábban felkerült írást reklámoznak) utal. Emellett csak egy olyan dolog van, ami igazán kihangsúlyozza a site sajátosságát és ez az erotika kategória alkategóriákra bontása.
A szerkesztési lehetőségeket nézve messze a sor legvégén kullog, gyakorlatilag még egy betűvastagításra, vagy dőlté tételére sincs lehetőségünk. A szöveg megjelenítése is itt a legcsúnyább, minden bekezdést egy teljes sornyi távolság választ el egymástól, épp csak a párbeszédes részeknél is ott van ez a sorkihagyás, így könyvekhez és jó minőségű e-bookokhoz szokott szemeknek kifejezetten idegesítő ez a látvány.
A feltöltött írásaink utólagos módosítására szintén nincs lehetőség, ami egy újabb rossz pont.
Amiért mégsem szabad leírni ezt az oldalt, az a látogatottsága. Igen, nyilván az erotikus tartalmak miatt jár oda a többség, de egyazon nem pornográf műfajú írás még így is kétszeres olvasottságos képes ott elérni, mint mondjuk a karcolat.hu-n (ami ennek a kategóriának a második helyezettje) A látogatók ódzkodása a hosszú írásoktól itt is szembeötlő, de még mindig itt a legkisebb az ellenállás ilyen szempontból. A reakciók gyűjtése szempontjából sem rossz tapasztalat a Történetek.hu, itt a friss regisztráló is kaphat könnyedén 5-10 hozzászólást is már az első próbálkozására. A mennyiség persze nem feltétlen egyenlő a minőséggel, ilyen szempontból nem áll jól az oldal. Az értékelhető reakciók újonc íróknál olyan 3-4 környékén mozognak, aktív tagoknál 5-6. Az előbbi érték jobb, mint a karcolat.hu esetében, az utóbbi rosszabb. A reakciók stílusa is itt a legrosszabb, mert nem ritkák az egyszavas hozzászólások, illetve a minősíthetetlen hangnemben írt reakciók. Pluszpont a szerkesztők oldalán, hogy ez utóbbiakat rendszerint rövid időn belül kimoderálják.
Az oldal közönségének nagy része egyébként a téma ellenére nőkből/lányokból áll, így leginkább a nekik tetsző művek várhatnak pozitív fogadtatásra.
A szerkesztők munkája mondjuk úgy kielégítő (rossz szóvicc, tudom) Elméletben csak olyan írásokat tesznek ki, amik megfelelnek bizonyos minőségi normáknak, gyakorlatban ezek a normák vagy nem léteznek, vagy nagyon alacsonyan van a léc, mert egyik-másik (jellemzően az erotikus kategóriába kerülő) írás még egy általános iskolai fogalmazás szintjét sem üti meg. A kikerülő írások többsége azért a tűrhetőnek mondható és akadnak kifejezetten jók is. Napi 2-3 szerzemény jelenik meg, így a beküldött írások várakozási ideje 3-10 nap közé tehető.
Habár messze nem tekinthető tökéletesnek, véleményem szerint a három itt felsorolt alternatíva közül itt érdemes először nyilvánosság elé tárni a gépen őrizgetett szerzeményeket. Itt várható a legnagyobb olvasottság és a legtöbb hozzászólás is. És (ez már csak pusztán személyes vélemény) egy esetlegesen itt kapott bunkó módon megfogalmazott kritikát talán könnyebb feldolgozni (mondván, hogy aki olyat írt, az csak egy tahó, nem több) mint egy szép papírba csomagolt, de valójában színtisztán negatív reakciót. Mindemellett, itt azért mindig akadnak olyanok, akik kiemelik a pozitív pontokat is, ellentétben a karcolat.hu-val.

Íróklub:
Az iroklub.napvilag.net a kis összehasonlításom utolsó darabja. Ha teljesen szubjektív akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a három közül messze a legszimpatikusabb. Nincs igazán specializálódva semmire, így akadnak itt cikkek, versek, novellák, regények, még receptek is. Ezzel talán kicsit szétaprózza magát az oldal és ez a designjában is tükröződik. Barátságos, de kissé amatőr és elsőre nem egyszerű átlátni. Az site sajátos hibája, hogy a profilunkat nem csak regisztrációkor, hanem bármilyen apró módosítás végrehajtásánál ellenőrzi egy moderátor, ilyenkor az ellenőrzés megtörténtéig az oldal kidob minket és nem is tudunk belépni.
Szerkesztési lehetőségekkel itt sem vagyunk igazán gazdagon ellátva, de a tortenetek.hu-val ellentétben legalább van néhány alapvető funkció, mint a betűk döntése, vagy vastagítása. Az írások megjelenése formailag itt a legszebb, nincsenek dupla térközök, alapértelmezésben minden sorkizárt, egyedül talán a betűk túl kicsit mérete lehet zavaró.
Az írásainkat utólag is tudjuk módosítani, ilyenkor azonban ki kell várnunk az ismételt szerkesztői ellenőrzést.
Az oldal nagy hátránya a látogatottsága, ami a legalacsonyabb a három közül. 1300 tagra jut 32.000 feltöltött írás, így gondolom magyaráznom sem kell, hogy itt a legkisebb az esély visszajelzéseket kapni. Aktív, tősgyökeres tagok esetében előfordulnak 15-20 hozzászólást is gyűjtő írások, azonban az általánosnak a 0-3 közötti reakciószám tekinthető, nem túl acélos olvasottság szám mellett. A közösség ennek ellenére jó, a hozzászólások között szinte kizárólag valódi építő jellegű kritikák vannak, szőrszálhasogató hibalista és sznob ledegradálás (Karcolat), vagy bunkó céltalan sértegetés (Történetek) ritkán fordul elő. A segítőkészség és kulturált viselkedés versenyét, tehát vitán felül az Íróklub nyeri.
A szerkesztők munkáját mindenképp dicséret illeti, a három oldal közül itt dolgoznak a legjobban. Gyorsak és pontosak. A megfelelő szintet megütő írások a beküldéstől számított 24 órán belül fent vannak az oldalon, a nem kellő minőségűek pedig eltűnnek a süllyesztőben. Ez messze nem jelenti azt, hogy ne lennének középszerű, vagy gyenge írások, de olyan nincs köztük, amik olvasása fizikai fájdalommal jár.
Ismételten csak azt mondhatom, szubjektív véleményem szerint az Íróklub a legszimpatikusabb oldal a három közül, de az alacsony látogatottsága és meglehetősen passzív felhasználói megakadályozzák abban, hogy valóban nyertese lehessen egy ilyen összevetésnek. Ha a reakciók várható alacsony száma nem tántorít el nagyon, akkor mindenképp ajánlom a használatát.

Röviden úgy lehetne összegezni, hogy nincs olyan honi oldal, ahol az írói szárnyaikat bontogató amatőrök kiélhetik magukat és biztosak lehetnek benne, hogy korrekt elbánásban részesülnek. Mindenhol akadnak jelentős hiányosságok, amik elrontják az összképet. Személyes véleményem szerint aki az írói önkifejezésen töri a fejét és a szerzeménye nem egy filmez, sorozathoz, regényhez, képregényhez készült fanfic (amely esetben az adott "termék" rajongói oldalait, fórumait ajánlanám) az próbálja ki mindegyiket, de készüljön fel arra, hogy a kapott kritikák még szép köntösbe öltöztetve sem feltétlenül lesznek igazságosak.
Share/Bookmark

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A történetek.hu-t nem ismerem (engem elriasztott az erotikus tartalom :D), a másik kettőhöz viszont nekem is volt szerencsém. Én először a napvilágra regeltem. Eleinte tetszett, de aztán rájöttem, hogy csak akkor kapok hozzászólást, ha tetszik az olvasóknak, és akkor is kb. annyit, hogy "tetszett". Az első pár írásom bejött néhány embernek, de egy idő után meguntam, hogy vagy semmit nem kapok, vagy páran jelzik, hogy vicces volt, vagy ezért-azért jó.
A karcolaton eleinte aránylag pozitív visszajelzéseket kaptam. Nyilván nem mindenkitől, de azok, akik igazán be szoktak szólogatni a népeknek, valamiért kihagyták a novelláimat. Viszont nagyon nem bírtam, ha (szerintem) túl durván szóltak le valakit, ezért feszt összebalhéztam a "nagyokkal".
Amennyire én látom, a karcolat egy baráti társaság is egyben, ahol a haverok írásai valamelyest előnyben részesülnek (pl. hamarabb felkerül, elolvassák, véleményezik). Ezzel nem is lenne semmi bajom, ha jó előre tisztázták volna. Vmiért azt hinné az ember elsőre, hogy igyekeznek minden írást objektívan, egyenrangúként kezelni. Akit ez zavar, annak én sem ajánlom az oldalt. Viszont aki bírja, hogy írnak valamit a novellája alá, és el tudja fogadni, hogy igen, a kicsiket szívatják a nagyok, azoknak ott a helyük! :D Azoknak is ajánlom, akik önfegyelmet akarnak tanulni, vagy arra gyúrnak, hogy mások véleménye ne okozzon nekik túlzottan nagy lelki traumát.

Névtelen írta...

Viccet félretéve, még mindig a karcolaton van a legtöbb igényes írás, illetve azt olvassák a legtöbben. Amúgy még lehet próbálkozni a lidércfénnyel, vagy az írópalántával.

Béla Király írta...

Látogatottságban a töri.hu az első, de a minőségi szűrés is ott a legalacsonyabb, ez tény. Első ránézésre tényleg riasztó lehet, hogy az oldal erotikusnak hirdeti magát, de mint írtam, az ottani művek kábé egyharmada ami valóban az. Saját tapasztalat alapján, ugyanaz az írásom, amit minden helyre totál ismeretlenül tettem fel új regisztráltként a tortenetek.hu-n 366 olvasást ért el, a karcolat.hu-n 163-at, az iroklub.napvilag.net-et 186-ot. Azért az első írást hozom fel, mert a későbbieknél már beleszólhat az írás minősége (amit a saját esetemben nem lenne reális, ha osztályozni próbálnék) és az adott oldal látogatóinak ízlése. Így számomra is érdekes módon ezt a kategóriát elveszti a Karcolat a másik kettővel szemben. Ezen én is meg vagyok lepődve, mert mikor utoljára néztem, az Íróklubon még kevesebb olvasás szerepelt az első fejezetnél, mint a Karcolaton és mostanra megfordult a helyzet. A későbbi átlag olvasásszámot nézve viszont már messze lemarad az Íróklub, a másik két oldalon a harmadik fejezetre esett a felére az olvasók száma (a töri.hu-n onnan már nem esett tovább) addig itt már a másodikat is csak harmadannyi ember olvasta. Ez a számvesztés már inkább engem minősít, nem az olvasókat, szóval ezt nem venném bele az oldalak értékelésébe.

Megjegyzés küldése